Sağlık

Kalp Kırıklığı Kalbi Fiziksel Olarak da Etkiliyor

Duygusal Gerginliğin Görünmez Belirtisi; Kırık Kalp Sendromu Kalp Kriziyle Karıştırılıyor

 

Ani şiddetli ağrı, hayal kırıklığı veya gerginlik sonrasında kandaki stres hormonu düzeyi dokulara zarar verecek düzeylere yükselir. Kardiyoloji Uzmanı Prof., bu durumun kalbi de etkilediğini söyledi. Ali Buturak, hastanın ani göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetlerinin olduğunu anlattı. Literatürde kırık kalp sendromu olarak tanımlanan bu durumun kalp kriziyle karıştırıldığına dikkat çekti.

 

 

Şiddetli duygusal travmalar kalp kırılmasına yol açsa da aslında kalp üzerinde fiziksel etkiler yaratabilir. Aslında yaşanan şikayetler kalp kriziyle tamamen aynı özelliklere sahiptir. İlk kez 1990 yılında Japonya’da Takatsubo Sendromu olarak tanımlanan Kırık Kalp Sendromu, ani göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Buturak’ın verdiği bilgiye göre, kalp krizi ön tanısıyla başvuran hastaların yüzde 2-3’ünde asıl tanının Kırık Kalp Sendromu olduğu biliniyor. Hastalık kadınlarda daha sık görüldüğü için bu oran yüzde 5-6’ya kadar çıkabiliyor.

 

“UZUN SÜRELİ BİR İLİŞKİN SONUNDA AYRILIK VE BOŞANMA TETİKLENİR”

Sıklıkla eş, sevgili, birinci derece akraba ya da sevilen birini kaybetme gibi ani psikolojik travmalar, uzun süreli bir ilişki sonrası ayrılık, boşanma ya da aldatma gibi ağır duygusal durumlar ya da kişiyi derinden sarsacak bir haber alınması (öğrenme) kanser olduğu vb.). Hastalığı tetiklediğini anlatan Prof. Dr. Ali Buturak, boğulma tehlikesi, deprem gibi doğal afetler ve bazı fiziksel travmaların da kırık kalp sendromuna neden olabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Buturak, duygusal travmaların nasıl fiziksel sonuçlara yol açtığını şöyle anlattı:

“Kişide ani şiddetli bir üzüntü, hayal kırıklığı ya da gerginlik sonrasında, beyindeki bazı bölgelerin aşırı çalışması sonucunda kandaki stres hormonu düzeyi dokulara zarar verecek şekilde yükselir. Bu hormonlar kalp kasına ve kalbin küçük kılcal damarlarına saldırarak kalp kasında ani kasılma bozukluklarına ve küçük damarlarda fonksiyon kaybına neden olarak kardiyovasküler dolaşımı bozar. Bu durum hastanın ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler yaşamasına neden oluyor” dedi.

 

KALP KRİZİYLE KARIŞTIRILIYOR

Bu şikayetleri olan ve özellikle son 1-5 gün içinde ruhsal veya bedensel gerginlik yaşayan tüm hastaların derhal en yakın hastanenin acil servisine başvurması gerektiğine dikkat çeken Dr. Buturak, “Özellikle ani başlayan göğüs ağrısı kalp kriziyle karıştırılmasına neden oluyor. Kırık kalp sendromundan şüphelenilen hastalarda; Tanı, kalp kası hasarını gösteren kan testleri, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, telekardiyografi ve koroner anjiyografi ile konur.” Söz konusu.

 

OLASI KOMPLİKASYONLARIN ÖNLENMESİ İÇİN TEDAVİ GEREKLİDİR

Prof. Tedaviye ilişkin şunları anlattı: “Bu hastaların koroner anjiyografilerinde koroner arterler normaldir ancak altta yatan sorun kalp kasında kasılma bozukluğu oluşturan kalp kasıdır.” hasarı var. Bu nedenle hastaların zarar verici kalp yetmezliği, yaşamı tehdit eden ritim bozuklukları ve diğer komplikasyonlar (bayılma, kalpten beyne ve diğer bölgelere pıhtı gelmesi vb.) açısından yakından takip edilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastada kalp yetmezliği belirtileri varsa mutlaka ilaç tedavisine başlanmalıdır. Aritmi, kalp içi pıhtı oluşumu gibi durumlar gerektiği şekilde tedavi edilmeli ve hastaya destek olunmalıdır.”

Pek çok hastada kalp kası hasarının geçici olduğunu ve kalbin kasılma ve gevşeme fonksiyonlarının genellikle başlangıçtan birkaç hafta sonra tamamen düzeldiğini söyleyen Prof. Dr. Buturak, “Ancak çok nadir olarak yüzde 1’in altında bir oranda kalıcı hasara neden olabiliyor. “Burada en önemli nokta hastaların tanı konulduğu anda uygun tedavi ve desteği almasıdır.” dedi.

 

KIRIK KALP SENDROMUNA KARŞI BU ÖNLEMLER ALINABİLİR!

Kırık kalp sendromunu önleyecek bilinen bir tedavi olmadığını ancak alınabilecek bazı önlemlerin faydalı olduğunu anlatan Prof. Ali Buturak konu hakkında şu bilgileri verdi: “Stres yönetimini ve problem çözme tekniklerini öğrenmek, fiziksel ve duygusal gerilimi sınırlamanıza yardımcı olabilir. Yoga, meditasyon, günlük tutma veya farkındalık, sıcak banyo yapmak, kokulu mumlar yakmak, uzun derin nefesler almak ve yavaşça nefes vermek gibi rahatlama tekniklerini uygulamak faydalı olabilir. Stresinizin kaynağına bağlı olarak, gerginliğiniz hakkında konuşmak ve başa çıkma becerilerinizi paylaşmak için bir topluluk grubuna veya profesyonel bir danışmana katılmak da gerginliği yönetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca sağlıklı alışkanlıklar edinmek, Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, düzenli egzersiz yapmak (haftada en az beş kez 30 dakika), yeterli uyku almak (gecede 7-9 saat), sosyalleşmek, tütün kullanımından kaçınmak ve tütün ürünleri de duygusal ve fiziksel gerilimi azaltabilir. Önlenmesi açısından faydalı olacaktır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-pamukkale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu