Ekonomi

IMF’den Avrupa Merkez Bankası’na faiz daveti: Faizleri yüksek tutun

IMF, Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı.

Raporda, Avrupa’nın, Kovid-19’un zorlukları ve Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji kriziyle uğraştıktan sonra uzun vadede fiyat istikrarını yeniden tesis etme konusunda ciddi bir görevle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Raporda, küresel değişiklikler ve iklim değişikliğinin uzun süredir devam eden büyüme sorunlarına katkıda bulunduğuna dikkat çekilerek, enflasyondaki yavaşlamanın hanehalkı ve şirketleri rahatlattığı kaydedildi.

Raporda, emtia fiyatları ve arz kısıtları gibi konulardaki azalmanın enflasyonun yavaşlamasında etkili olduğu ancak kalıcı çekirdek enflasyonla baş etmenin daha zor olduğu vurgulandı.

“Avrupa’daki merkez bankaları para politikalarını önemli ölçüde sıkılaştırdı. Hükümetler de mali destekleri azaltıyor.”İfadenin kullanıldığı raporda, “Geçen yıl enerji fiyatlarındaki şokların kalıcı etkileri ve daha sıkı politikalar, bu yıl büyümedeki yavaşlamaya katkıda bulunuyor.”değerlendirme yapıldı.

Raporda, daha büyük imalat ve enerji ağırlıklı segmentlere sahip Avrupa ülkelerinin, hizmet ve turizme bağımlı olanlara göre daha fazla yavaşladığı belirtildi. “Avrupa için görünüm, enflasyonun kademeli olarak düşmesiyle birlikte yumuşak bir iniş yönünde. Bölge genelinde büyümenin geçen yıl yüzde 2,7’den 2023’te yüzde 1,3’e yavaşlaması ve 2024’te yüzde 1,5’e yükselmesi bekleniyor.” “İfadesi kullanıldı.

“PARA POLİTİKASI SIKIŞMA DÖNGÜSÜNÜN SONUNA YAKLAŞIYOR”

Raporda, Avrupa’daki hizmet odaklı ekonomilerin, dış talebin düşük olduğu ve yüksek enerji fiyatlarına daha fazla maruz kalan büyük imalat sektörlerine sahip ülkelere göre daha hızlı toparlanacağı, Avrupa’daki piyasa ekonomilerinin 2024’te hafif bir toparlanma yaşayacağı ancak bu toparlanmanın ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Gösterileceği bildirildi

“Para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıyor”Raporda mali konsolidasyonun 2024 yılında hızlanacağı öngörülüyor.

Raporda, “Güçlü bir ABD ekonomisi küresel talebin önemli bir desteği olsa da, Çin’deki zayıf aktivite, yeni emtia fiyat şokları ve finansal istikrar risklerinin gerçekleşmesi büyümeye yönelik önemli aşağı yönlü risklerdir.”değerlendirme yapıldı.

Raporda, sıkı para politikasının kredi maliyetlerini artırdığı, hane ve şirketlerin gayrimenkul bilançolarını zayıflattığı belirtilerek, bankaların sermaye tamponları şimdilik sağlıklı olsa da olumsuz bir senaryoda bankaların zorlanabileceği belirtildi.

Raporda, enflasyonun kademeli olarak gerilemesinin beklendiği, 2023 yılında zayıf iç talep ve emtia fiyatlarındaki düşüşün çekirdek enflasyona yansıyacağını ancak reel gelirlerde beklenen toparlanmanın enflasyondaki düşüş hızını yavaşlatacağını ifade edildi.

“AVRUPA’NIN ORTA VADELİ BÜYÜME BEKLENTİLERİ BİR SÜREDİR AZALIYOR”

Raporda, çoğu Avrupa ülkesinin 2025’ten önce enflasyon hedefine ulaşmasının beklenmediğine dikkat çekilerek, nominal ücret artışının enflasyondaki düşüşe karşı risk oluşturduğu vurgulandı.

Raporda, “Avrupa’nın orta vadeli büyüme beklentileri bir süredir düşüyor. Verimlilik artışının zayıflaması bunda önemli bir faktör. Yüksek ve değişken enerji maliyetleri ile arz ve ticari çıkarlardaki değişikliklerden kaynaklanan yeni zorluklar, üretim yapılarını bozuyor.”Onun sözleri yer aldı.

Raporda, özellikle borçluluğu yüksek Avrupa ülkelerinin kamu borçlarını azaltmaları gerektiği belirtilerek, enflasyonun makul bir sürede hedefe dönmesinin sağlanması için kısıtlayıcı para politikası duruşunun sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Raporda, enflasyonun kalıcılığı konusunda ciddi bir belirsizlik olduğu, ECB’nin bir süre daha yüksek politika faizlerini korumak zorunda kalacağı ve çok erken gevşemenin maliyetinin çok yüksek olabileceği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu