Haber

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlık bünyesindeki sanat birim ve kurumlarıyla “harika çocukları” yeniden keşfedip destekleyeceklerini belirterek, bu kapsamda ilgili yasayı yeniden gündemlerine aldılar.

Ersoy, bakanlığının 2024 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sundu.

Çanakkale Tarihi Alanı’ndaki Seddülbahir Kalesi’nin onarımının tamamlanarak hizmete açıldığını, Mustafa Kemal Yürüyüş Rotası’nı da gezi rotasına eklediklerini belirten Ersoy, projelerle bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Namazgâh Tabyası Duvarlarının Onarımı, Şehitler Anıtı Rölyefi ve Çevre Düzenlemesi, Şehitler Anıtı Dirilişi gibi. Devam ettiklerini anlattı.

Doğayı koruyan, kurallara uygun, branşları geliştiren bir süreç oluşturmak amacıyla ilk kez hazırlanan “Üst Ölçekli Alan Planları” çalışmalarının bu yıl başarıyla tamamlandığını belirten Ersoy, şu bilgileri paylaştı: Kapadokya’da bugüne kadar tespit edilemeyen 194 doğal ve kültürel taşınmazın tescillenerek koruma altına alındığı belirtildi.

Tarihi ve kültürel dokuya zarar veren 500’ün üzerinde kaçak yapının ortadan kaldırıldığını belirten Ersoy, Göreme Açık Hava Müzesi ve Sobesos Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmalarına başlandığını, kazı alanlarında ziyaretçiler için alternatif yürüyüş yolları oluşturulduğunu hatırlattı. 2023’ün başı.

Bakan Ersoy, bölgenin en değerli simgelerinden biri olan ve acil müdahale gerektiren 4 peri bacasının onarılması ve bölgeye gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak “Zelve Örenyeri Çevre Düzenleme Projesi”nin hayata geçirilmesinin, başladı.

Bakanlık tarafından bugüne kadar ülkeye kazandırılan 122 Kültür Merkezinden 36’sının yerel yönetimlere tahsis edildiğini belirten Ersoy, “Kamu Kültür Yatırımlarını Destekleme Projesi” kapsamında 231 kültür evinin yapımına destek sağlandığını belirtti. kamu kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılan kültür merkezleri.

“Kendi alanlarında dünyanın en iyi 5 binası arasında yer alıyor.”

Aralık 2020’de resmi açılışı yapılan CSO Ada Ankara’nın 2023 yılında 295 konser ve etkinliğe ev sahipliği yaparak 300 binin üzerinde sanatseveri ağırladığını belirten Ersoy, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin 2021 yılında 2 bin 673 etkinlikle 2 milyon 500 kişiyi ağırladığını söyledi. -2023 dönemi. Bin ziyaretçi ağırlandığı bilgisini paylaştı.

Ersoy, “Bu iki bina kendi alanlarında dünyanın en iyi 5 binası arasında yer alıyor.” söz konusu.

“Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Günde 11 Festival” sloganıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri’nde milyonlarca vatandaşımızın 400’e yakın mekânda 5 binden fazla etkinliğe katıldığını belirten Ersoy, daha da yaygınlaştıracaklarını vurguladı. Festivaller çemberine her yıl 5 şehir dahil ediliyor.

Ölümünün 50. yıl dönümü olması nedeniyle 2023 yılının “Aşık Veysel Yılı” ilan edildiğini ve UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümleri Programı kapsamına alındığını hatırlatan Ersoy, “Sergilerden konserlere, söyleşilere kadar devam edeceğiz. Bu büyük halk müziği ve âşıklık geleneği anıtını yaşatmak ve yeni nesillere anlatmaktır.” “Biz her türlü çabayı gösterdik. İnşallah Aralık ayında Paris’te UNESCO binasında gerçekleştireceğimiz etkinlikle bu çabamızı uluslararası boyuta taşıyacağız.” dedi.

“Kütüphane kullanım alanını en az 800 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz”

Bakanlığa bağlı halk kütüphanelerinin sayısını 1285’e çıkardıklarını belirten Ersoy, şöyle devam etti:

“2018 yılında yaklaşık 321 bin metrekare olan kütüphane kullanım alanı, 2023 yılı sonunda yüzde 59 oranında artarak 510 bin metrekareye çıkacak. Hedefimiz, 2023 yılı sonunda kütüphane kullanım alanını en az 800 bin metrekareye çıkarmak. Önümüzdeki 5 yılın sonunda, son 5 yılda oturma kapasitemiz 97 bin kişiden 135 bin kişiye çıktı, üye sayımızı 2,8 milyondan 5,6 milyona, kitap sayımızı da 19 milyondan çıkardık. ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Yeni Kütüphane’ hedefimiz doğrultusunda bugüne kadar 85 kütüphane açtık. Yıl sonuna kadar bu hedefimize rahatlıkla ulaşabiliriz. Önümüzdeki dönemde de hedefimiz Yıl 100 Yapay Zeka Tabanlı Akıllı Kütüphaneyi Türk Yüzyılında ülkemize kazandıracak.Bu kütüphaneler akıllı otomasyon sistemleri, e-kitaplar, sesli kitaplar, VR kitap ve video kitap platformları, dijital kütüphaneler, dijital kitaplar ve süreli yayınlarla donatılacak. yayın verileri. “Üsler, akıllı rezervasyon sistemleri ve uzaktan belge sağlama sistemleri gibi birçok yenilikçi özelliği içerecek.”

“Ayrıca yeni kütüphanelerin hizmete açılması için yerel yönetimlerimizle birlikte yürüttüğümüz üretim çalışmalarının sayısı da 55’tir.” Ersoy, 75’e ulaşan Gezici Kütüphane sayısını yıl sonuna kadar 85’e çıkaracaklarını belirtti.

Yayıncılık sektörüne doğrudan desteğin 150 milyon lirayı aştığını belirten Ersoy, TEDA Çeviri ve Yayın Desteği kapsamında yurt dışında faaliyet gösteren yayınevlerine Türkçe eserlerin yabancı dillere çevrilmesi ve yayımlanması konusunda mali destek sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Programı.

Ersoy, “Bu kapsamda 2023 yılı itibarıyla çevirisi desteklenen eser sayısı 3 bin 878’e, dil sayısı 63’e, desteklenen ülke sayısı ise 89’a çıkmıştır. Türk edebiyatı alanında yeni ve özgün eserler üretmek, yayınlamak ve yeni yazarları desteklemek amacıyla yürütülmektedir.” Edebî Eserleri Destekleme (EDES) Projesi kapsamında 2014-2023 yılları arasında 459 özgün esere maddi destek verildi.” dedi.

“Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıtlı sanatçı sayısı 5 bin 975”

Türkiye’nin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kayıtlı 25 kültürel değeriyle bu alanda en çok eseri tescilleyen üçüncü ülke olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Kayıtlı eser sayısını 30’a çıkarmayı ve yerimizi almayı hedefliyoruz. 2023 yılı sonunda ülke sıralamasında 2. sıraya yerleşecek.” söz konusu.

Bakan Ersoy, “81 ilimizde 326 Somut Olmayan Kültürel Miras unsuru ulusal envantere kaydedilmiştir. Ayrıca şu ana kadar 92 Yaşayan İnsan Hazinesi envantere kaydedilmiştir. Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ne kayıtlı sanatçı sayısı Bakanlığımızca 10 kayıt yaptırıldı. “Uluslararası Türk Halk Kültürü Kongresi, 11-14 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında 15 ülkeden 200’ün üzerinde akademisyenin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilecek.” dedi.

Ersoy, 620 cemevinin bakım-onarım ve tefriş giderlerine ilişkin taleplerin, 2023 yılında faaliyete geçen Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından değerlendirildiğini belirterek, 605 cemevinin aydınlatma giderlerinin de ödendiğini kaydetti.

Ersoy, Alevilik ve Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi’nin 2024 yılının Şubat ayında açılacağını belirtti.

“441 özel tiyatroya toplam 32 milyon lira hibe edildi”

Devlet Tiyatroları’nın çalışmalarına değinen Ersoy, şunları söyledi:

“2023 tiyatro döneminde, kurulu sahnelerde gösteri ve geziler sonucunda 100’ü yerli, 107’si tercüme olmak üzere toplam 207 oyunla 4.800 gösteri gerçekleştirdi. Bu gösteriler sonucunda 1.3 milyon seyirciye ulaşıldı. 2022-2023 sanat döneminde 441 özel tiyatro sahnelendi. 2023-2024 sanat döneminde ilgili mevzuat uyarınca başvurusunu tamamlayan 476 özel tiyatronun tamamına destek olmak üzere 55 milyon lira ödenek sağlandı. düzenleme.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü olarak 2022-2023 sanat döneminde gerçekleştirilen 538 gösteride 280 binin üzerinde seyirciye ulaştık. “Gençlerimizin önünü açmak amacıyla önceki yıllarda olduğu gibi konservatuarlarda yatılı eğitim sistemine geçilmesi için çalışmalar başlatıldı.”

Bakan Ersoy, 2023 yılında sözleşmeli olarak çalışan sanatçı ve personelin geçiş sürecinin tamamlandığını belirtti.

“Harika çocuklarımızı keşfedip destekleyeceğiz”

“Öte yandan Bakanlığımız bünyesindeki sanat birimlerimiz ve sanat kurumlarımızla Türkiye Yüzyılında harika çocuklarımızı yeniden keşfedip destekleyeceğiz.” Ersoy, “Bu kapsamda yeniden işlevsel hale getirilmesi gereken 6660 Sayılı Güzel Sanatlarda Üstün Yetenekli Çocukların Devlet Tarafından Eğitimi Hakkında Kanun’u yeniden gündemimize aldık.” Şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, kasım ayı itibarıyla sinema sektörüne 85 milyon ila 155 sinema projesi, 15 milyon ila 84 sinema salonu işletmeciliği, yurt içinde düzenlenen 95 kültür sanat etkinliğine 52,5 milyon lira olmak üzere toplam 152,5 milyon lira aktardıklarını söyledi. ve yurtdışı.

Konaklama tesislerinde müzik kullanımına ilişkin yaklaşık 40 yıldır devam eden telif sorununu çözdüklerini belirten Ersoy, fikri mülkiyet sisteminin güçlendirilmesi ile kültürel ve kültürel hizmetlerin yürütülmesine yönelik 210 projeye Bakanlığın mali destek sağladığını anlattı. Ekim 2023 sonu itibarıyla sanatsal faaliyetler.

Bağlı kuruluşların faaliyetleri

Ersoy, TİKA Başkanlığı’nın dünya çapında eğitim alanında 250, sağlık alanında 94, kültürel işbirliği alanında 156, idari altyapıların geliştirilmesi alanında 62, eğitim alanında 154 proje ve faaliyet yürüttüğünü belirtti. ekonomik altyapıların ve üretimin geliştirilmesi ve çoklu departmanlarda ve diğer alanlarda 314.

Ersoy ayrıca, Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak 18 ülkede 35 proje ve etkinlik gerçekleştirildiğini, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın eğitim, kültür, dil, tarih ve sanat alanlarında 121 projeyi hayata geçirdiğini belirtti. Ulusal varlığın yurtdışındaki anavatanıyla bağlarını güçlendirmek amacıyla 2023 yılında. belirtti.

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında Türkiye’yi, kültürel mirasını, Türk dilini, kültür ve sanatını tanıtmayı amaçlayan bir kurum olduğunu hatırlatan Ersoy, Enstitünün Türkiye’nin yumuşak güç potansiyelini aktif olarak kullanarak 86 yabancı ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. 65 ülkedeki ülkeler. temsil etmeye devam ettiğini belirtti.

Bakan Ersoy şunları söyledi:

“Bağlı ve ilgili kuruluşlarımız dahil 2022 yılsonu ödeneği olan 12 milyar 274 milyon 631 bin 949 lira, Bakanlığımızın politika ve hedefleri doğrultusunda kullanıldı. 2024 bütçemiz ise 38 milyar 964 milyon 106 bin lira olarak öngörülüyor.” Bunun da “Bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil bütçemizin 26 milyar 945 milyon 819 bin lirası cari bütçe, 12 milyar 18 milyon 287 bin lirası ise yatırım bütçesidir.”

RTÜK Lideri Şahin: “2024 yılı için 1 milyar 81 milyon 766 bin lira bütçe öngörüyoruz”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sunumunda, Türkiye’de karasal, uydu, kablolu ve internet medyası üzerinde lisans ve yayın iznine sahip 1271 aktif özel medya hizmet sağlayıcının bulunduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin medya alanındaki kamu otoritesi olarak yayın ortamında dezenformasyona ve manipülatif yayınlara izin vermediklerini belirten Şahin, “RTÜK, ulusal güvenlikten taviz vermeyerek sosyal ve kültürel değerlerimizi koruma görevini sürdürüyor. Yayıncılık alanında çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve engellilere karşı pozitif ayrımcılık yapmaya devam ederek.” dedi.

Şahin, Üst Kurulun gelirlerinin; yayın lisans bedelleri, televizyon kanalı, multipleks kapasite ve frekans yıllık kullanım bedelleri, platform ve altyapı işletmecilerinden alınacak yayın iletim yetki bedelleri ile aylık brüt gelirden tahsis edilecek yüzde 1,5 pay esas alınarak belirlendiğini belirtti. medya hizmet sağlayıcılarının ve gerektiğinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin ticari bağlantı gelirleri. Cumhurbaşkanlığı bütçesinden alınacak Hazine yardımlarından oluştuğunu açıkladı.

Şahin, 2024 yılı için 1 milyar 81 milyon 766 bin lira bütçe öngördüklerini belirtti.

(Bitti)

eyyubiyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu