Ekonomi

Kol hisseleri yapay zeka talebiyle arttı, piyasa değeri 100 milyar doları aştı

Önde gelen İngiliz çip tasarımcısı Arm Holdings’in hisseleri Perşembe günü %59’dan fazla artışla önemli bir yükseliş yaşadı. Bu, şirketin Eylül ayındaki ilk halka arzından bu yana elde ettiği en değerli tek günlük kazançtı. Hisse fiyatı 123,22 dolara ulaşarak şirketin piyasa değerini 100 milyar doların üzerine çıkardı.

Arm’ın hisse değerindeki keskin artış, şirketin özellikle yapay zeka (AI) alanında çip teknolojisine olan yüksek talebin desteklediği iyimser gelir tahminlerine bağlanıyor. Arm’ın teknolojisi, AI özelliklerini etkinleştiren çiplerin tasarlanması için hayati önem taşıyor ve çalışmaları, Apple’ınki de dahil olmak üzere dünyadaki birçok akıllı telefonun çalışmasının ayrılmaz bir parçası.

Hargreaves Lansdown Döviz ve Piyasalar Müdürü Susannah Streeter, yatırımcıların olumlu tepkisini Arm’ın 2024 için etkileyici gelir beklentilerine ve şirketin etkili maliyet kontrol önlemlerine bağladı. Streeter, Arm’ın bulut sunucularda kullanılan çiplere olan talebin artmasından faydalandığını vurguladı.

Arm’ın başarısı kısmen, veri merkezlerinde yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için Arm tabanlı merkezi işlemcileri Nvidia çipleriyle entegre eden müşterilerle olan ortaklığından kaynaklanıyor. Şirket ayrıca chatbotlar gibi yapay zeka destekli uygulamaları yönetebilecek yeni dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar da geliştiriyor.

Şirketin mali performansı, dördüncü çeyrekteki satış orta noktaları ve düzeltilmiş kar tahminlerinin Londra Menkul Kıymetler Borsası Küme tahminlerini aşmasıyla beklentileri aştı. Arm, 875 milyon dolarlık satış ve hisse başına 30 sentlik düzeltilmiş kazanç tahmin ettiğini söyledi.

AJ Bell’in yatırım direktörü Russ Mould, Arm’ın çip üretmek yerine yarı iletken tasarımlar oluşturmaya ve lisanslamaya odaklanan iş modelinin, şirketin önemli bir sermaye harcaması olmadan hızla büyümesine olanak sağladığını belirtti. Mold, yapay zeka patlamasının, artan telif ve lisans gelirlerinde görüldüğü gibi şirketin büyümesini desteklediğini vurguladı.

SoftBank Grubu tarafından kontrol edilen Arm Holdings şu anda 12 aylık ileri fayda taleplerinin 56,46 katı seviyesinde işlem görüyor. Bu değerleme, sırasıyla 32,66 ve 43,61 kat ileri kazançla işlem gören Nvidia ve Advanced Micro Devices’ı geride bırakıyor.

Şirket ayrıca üçüncü çeyrekteki toplam gelirlerinin yaklaşık %25’inin Çin’den geldiğini bildirdi. Bu gelir artışı, veri merkezlerindeki büyüme, otomotiv sektörü ve toparlanan akıllı telefon pazarından kaynaklandı. Needham analistleri, Aralık çeyreğindeki artışın muhtemelen Çin’den gelen telif gelirlerindeki önemli artıştan ve Arm’ın yatırım yaptığı bir şirketle yapılan ve Ampere olduğuna inandıkları bir işlemden kaynaklandığını ileri sürdü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-saraykoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu