Teknoloji

Duyulmamış proje! SpaceX ile anlaştı: Ay’da kargo taşıyacak!

Cuma günü Astrolab adlı bir girişim, Elon Musk’ın yakın zamanda özel uzay şirketiyle bir anlaşma imzaladığını ve 2026’nın ortalarında başlatılabilecek mürettebatsız bir Starship kargo görevi için yer ayırdığını duyurdu. Astrolab CEO’su Jaret Matthews, The New York Times’a söyledi. “Bu, SpaceX’in ay yüzeyine yaptığı ilk ticari kargo sözleşmesidir”Şirketinin uçuşa dahil olan birkaç müşteriden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

ASTRONATÖRLERİ DE TAŞIYABİLİR

Astrolab, bir gün ay yüzeyinde ekipman, malzeme ve insan taşıyacağını umduğu bir araç yapıyor. Esnek Lojistik ve Keşif (FLEX) gezgini, bir Jeep Wrangler boyutundadır ve NASA’nın Mars’taki Perseverance gezgininden biraz daha büyük olduğu söylenir. Ayrıca, kargo elleçlemesine yardımcı olacak bir robotik kola sahiptir ve saatte 15 mile kadar seyahat edebilir.

Astrolab, Ay’a indiğinde FLEX’in ay yüzeyinde seyahat eden en büyük gezici olacağını iddia ediyor. Matthews, The Times’a Astrolab’ın 2026 Starship görevi sırasında kargo taşımak için gezgini kullanmayı bekleyen müşterileri olduğunu söyledi. Kargo aracının iki astronot taşıyabileceği de söyleniyor.

Geleceğe bakan Matthews, FLEX’in Ay’da ve ötesinde kalıcı bir insan varlığı oluşturmaya yardımcı olabileceğini söyledi. “Nihayetinde hedefimiz hem Ay’da hem de Mars’ta bir gezici filoya sahip olmak.”söz konusu. “Ve gerçekten bu araçları dünya dışı ekonomi için katalizörler olarak gördüğümü düşünüyorum.”

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu