Haber

Vatikan ile İsrail arasında Gazze krizi

Vatikan lideri Papa Francis’ten sonra ikinci sırada yer alan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin, geçtiğimiz Salı akşamı gazetecilerin sorularını yanıtlarken Vatikan’ın tutumunu şöyle açıkladı:

“Bir yandan 7 Ekim’de yaşananları açıkça ve kayıtsız şartsız kınıyoruz, Yahudi karşıtlığının her türlüsünü açıkça ve kayıtsız şartsız kınıyoruz. Ancak aynı zamanda, saldırıyı meşrulaştırdığı iddia edilen İsrail’in savunma hakkının da tanınmasını talep ediyoruz. Gazze’deki operasyon orantılı olsun. 30 bin ölüm kesinlikle orantılı değil.”

Kardinal Parolin, “Bu katliamdan dolayı hepimiz çok öfkeliyiz” diye ekledi.

İSRAİL’DEN TEPKİ

Bu sözlerin ardından İsrail’in Vatikan Büyükelçiliği dün sert bir açıklama yaptı. Elçilik, “Kardinal Parolin, Hamas kaynaklarına göre Gazze’de 30 bin Filistinlinin öldürülmesinin, İsrail’in 7 Ekim katliamına verdiği tepkinin orantısız olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu acınası bir açıklamadır.”söz konusu.

Parolin’i “tüm koşulları ve verileri dikkate almadan” konuşmak ve hatalı sonuçlara varmakla suçlayan İsrail Büyükelçiliği, 7 Ekim saldırısında Gazze’deki sivillerin de payı olduğunu iddia etti.

Açıklamada ayrıca öldürülen her Hamas militanına karşılık üç sivilin öldüğü iddia edildi; bu oran, Suriye, Irak ve Afganistan’daki “Batılı operasyonlarda” görülen oranlardan daha düşüktü.

VATİKAN GAZETESİ: KATLİAMI DURDURUN

Vatikan’ın medya organı L’Osservatore Romano da Vatikan ile İsrail arasındaki bu çatışmaya müdahil oldu.

Dün gazetenin ön sayfasında “Katliamı durdurun” başlıklı bir yazı yayımlandı.

Vatikan İrtibat Dairesi Yayınlar Direktörü Andrea Tornielli’nin kaleme aldığı yazıda, Parolin’in sözlerine ve Papa Francis’in geçmişte yaptığı davetlere yer verildi.

Tornielli, “Terörle mücadelede Gazze Şeridi’nde yaşananları kimse ‘ikincil zarar’ olarak tanımlayamaz. Savunma hakkı ve İsrail’in Ekim katliamının sorumlularını adalet önüne çıkarma hakkı bu katliamı meşrulaştıramaz.”söz konusu.

Vatikan Başkanı Papa Francis daha önce hem Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını hem de İsrail’in Gazze operasyonunu eleştirmişti. Papa, Gazze’de sivillerin öldürülmesini de “terörizm” olarak nitelendirdi ve birçok kez baskınların durdurulması çağrısında bulundu.

Parolin’in sözlerinin ardından iki ülke arasında yaşanan gerilim, bugünkü İtalyan gazetelerinin ön sayfalarında yer aldı.

La Repubblica, “İsrail ile Vatikan arasında kıvılcımlar”, Vilayet Messaggero “İsrail ile Vatikan arasında gerilim”, Vilayet Giornale “İsrail ile Vatikan arasında soğukluk yeniden başladı” manşetlerini kullandı.

İTALYAN BAKAN DA BENZER AÇIKLAMALAR YAPTI

İtalyan basını, İsrail’in tepkisini çeken Kardinal Parolin’in sözlerine benzer sözlerin İtalya Dışişleri Bakanı tarafından da dile getirildiğini vurguladı.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani hafta başında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İsrail’in tepkisi orantısız hale geldi; Hamas’la hiçbir ilgisi olmayan çok fazla kurban var.” dedi. Tajani Gazze’de yaşananların “soykırım” olarak tanımlanmasına karşı çıksa da “Fakat İsrail hatalar yapıyor ve çok fazla sivilin ölümüne neden oluyor.”eleştirmişti.

Parolin’in açıklaması, Tajani’nin bu sözleriyle ilgili görüşünün sorulmasının ardından geldi.

Öte yandan İtalyan Temsilciler Meclisi geçtiğimiz salı günü Gazze’de ateşkes çağrısı yapan önergeyi kabul etti.

Muhalefetteki Demokrat Parti (PD) tarafından oylanan önergede, hükümete Gazze’de acil insani ateşkes talebinde bulunma çağrısı yapılıyor. İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik girişimlerin de desteklenmesi talep ediliyor.

PD Başkanı Elly Schlein, parlamentoda yaptığı konuşmada uluslararası hukuka saygı gösterilmesini talep ederek, “Bir an önce insani ateşkesin sağlanması elzem ve acil. Refah’ta gerçekleştirileceği açıklanan saldırıyı durdurmak için hükümet mümkün olan her şeyi yapmalı” dedi. Bu da bir katliamla sonuçlanacaktır.” söz konusu.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

haberegirdir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu