Haber

Rusya’da seçim öncesi basın özgürlüğüne bir darbe daha

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayında yapılması beklenen başkanlık seçimleri öncesinde seçim sürecinde bağımsız gazetecilerin çalışma koşullarını ağırlaştıran karara imza attı.

Salı günü yayınlanan kararnameye göre; Çalıştıkları kurumun ilgili birimlerinde kayıtlı olmayan gazeteciler artık seçim kurulu toplantılarına katılamayacak. Ayrıca oy verme merkezlerinde yalnızca “kanunen yetkili” gazeteciler fotoğraf ve video çekebilecek.

Yeni kısıtlamalar, blog yazarlarının, bağımsız gazetecilerin ve sürgündeki Rus medya çalışanlarının oy verme merkezlerine erişiminin engelleneceği anlamına geliyor. Böylece söz konusu medya çalışanları oy verme ve sayım süreçlerini takip edip haber yapamayacak.

Kararname, Rusya’nın geçen yıl ilhak ettiği Ukrayna’daki seçim bölgeleri için de geçerli olacak.

Putin beşinci kez aday olacak mı?

Rusya’da başkanlık seçimlerinin gelecek yıl Mart ayında yapılması bekleniyor. Rusya yasalarına göre seçimlerin ilk turunun kesin tarihinin en geç Aralık ayı ortasında açıklanması gerekiyor.

Putin beşinci dönem için aday olup olmayacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak siyasi gözlemcilere göre yeniden aday olacağı kesin.

2000 yılından bu yana iktidarda olan Putin’in 2024’te yeniden aday olması hukuken mümkün değildi. Ancak 2020’de yapılan anayasa değişikliği, Putin’e altı yıl daha iki dönem daha seçilme olanağı verdi. Böylece 71 yaşındaki Putin, bir sonraki seçimlerde aday olması ve bu seçimleri kazanması durumunda 2036 yılına kadar Kremlin’de kalabilecek.

Rusya’da basın özgürlüğü, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgal edilmesinin ardından daha da ciddi şekilde kısıtlanmaya başladı. Ayrıca bu dönemle birlikte muhalefet üzerindeki baskılar da arttı. Putin’in siyasi muhaliflerinin çoğu ya hapiste ya da sürgünde.

AFP/TY,SÖ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu