İş

EYT başvuruları ne zaman başlayacak, yönetmelik kimleri kapsıyor? İşte sık sorulan soruların cevapları

Emeklilik Yaşlılarına (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve malzeme oldu.

HİÇBİR RASTGELE ÖDEME GERİ YAPILMAYACAKTIR

Genel Kurul’a katılan 5 partiden 395 milletvekilinin tamamı kabul oyu kullandı. Genel Kurul’da kabul edilen teklif 4 maddeden oluşmaktadır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen kesintili düzenleme ile ilgili kanunlara göre teklifin yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talep edenler ile yaşlılık veya aylık bağlanacak olanlar yaşlılık aylığından yararlanacak. söz konusu kararlarda yer alan yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaş veya emeklilik aylığı alabilirler. Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır. İlk defa emekli maaşı veya emekli aylığı bağlanıp yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle kendilerine istifa ihbarnamesi verilenlerin 30 gün içinde sosyal güvenlik primine tabi son özel sektör işyerinde işe başlamaları halinde, işten ayrılma tarihini takip eden günlerde, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanacaktır. Patron priminin 5 puana tekabül eden kısmı Hazine tarafından karşılanacak. SGK takviye primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden bir daha yararlanılamaz.

SÖZLEŞMENİN FESHİNİ GEREKLİ KILAN DÜZENLEMELER KALDIRILACAK

Üyesi oldukları kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı ortaklıkları ve mahalli idare birliklerinde işe alınan personel ile sermayesinin yarısından fazlasına sahip şirketlerde müştereken veya ayrı ayrı işçi statüsüne geçenler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.

BİRİNCİ MADDE DEĞİŞİKLİKLERİ

Teklifin birinci maddesinde AK Parti ve MHP’nin ortak teklifi kabul edildi. Buna göre, işveren sosyal güvenlik destek priminden yararlanmak amacıyla emekli ve yaşlılık aylığı alanların işe yeniden başlamaları için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.

EYT’TEN KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?

Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması bekleniyor. Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından başvuru süreci başlayacak.

EYT YÖNETMELİĞİ KİMLERİ KAPSAR?

EYT yönetmeliği ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olan sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için başlangıç ​​tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim gün kuralını tamamlamak gerekiyor.

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT başvuruları, kanun teklifinin TBMM’den geçmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte başlayacak. Şartları sağlayanlar, SGK ve e-Devlet’ten başvuru süresi dolmadan başvuru yapabilecek.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik dilekçesi verecek.

EYT’YE NASIL BAŞVURULUR?

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazınız. Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

“Aylık alıyor mu?” Soruyu “evet” veya “hayır” ile cevaplayın. Son aşamada ise ‘sonraki’ butonu ve ardından ‘uygula’ butonu tıklanarak bilgiler SGK’ya iletilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu