Sağlık

Deprem fobisi, depremi yaşamadan da oluşabilir

Düzce’de dün meydana gelen sarsıntı, bilhassa zelzelesi yaşayan şahıslarda panik ve kaygıya neden oldu. Zelzelede şahıslarda telaş ve anksiyeteye neden olan durumun bilinmezlik olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilhassa sarsıntı konusunda kişinin kendini çaresiz hissetmesi ve ne yapacağını bilememesi durumundan ötürü tedirginlik yaşadığını söyledi. Zelzele fobisinin sarsıntısı yaşamadan da oluşabileceğini belirten Taşkın, işe gidememe, konutta duramama, eski binalara girememe ve uyku nizamının bozulması üzere belirtilerin olması halinde bir uzmana başvurulmasını tavsiye etti.

Düzce’de dün meydana gelen panik ve dehşete neden olan sarsıntının fizikî yıkıma yol açmasının yanı sıra ruhsal yıkıma da neden olabilen bir doğal afet olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Depremde bireylerde telaş ve anksiyeteye neden olan durum bilinmezliktir. Zira şahıslar zelzelenin ne vakit ne biçimde ve nerede olacağını ön göremez. Bundan ötürü bu bahiste ne yapacağını bilemediği için kendisini çaresiz hissedebilirler. Bu noktada sarsıntı psikolojisi devreye girmektedir. Sarsıntı psikolojisi, kişinin kendini çaresiz hissetmesi ne yapacağını bilememesi durumundan ötürü tedirginlik yaşamasıdır. Burada belirsizlik, insanların genel olarak sevmedikleri bir durumdur ve tedbir alma konusunda tedirginlik yaşar.” dedi.

Tedbir alan kişi rahatlama yaşıyor

Kişinin sarsıntı psikolojisinden kurtulmak için tedbirler alabileceğini tabir eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişi tedbir aldığı zaman rahatlama yaşar. Kişi güvenli alan ve alanda yapacaklarını belirleyebilir. Yakınları ile önceden planlar yapabilir ve bu planlar üzerinden kişinin o belirsizlik anındaki yapacağı şeylerin belirli olması kişiyi rahatlatır, güvenlik önlemi aldıktan sonra kendini güvende hisseder.” dedi.

Deprem fobisi, sarsıntısı yaşamadan da oluşabilir

Kişilerin birçok şeyden kaynaklanan fobisi olabileceğini belirtenUzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişilerin daha önce yaşanan olaylara ilişkin fobileri olabilir. Genellikle fobi denilince akla bir olaya maruz kalındığında oluşan bir durum gelir ancak deprem fobisi, kişide depreme hiç maruz kalmadan tamamı ile depremi duyarak veya yakınlarının yaşadığı stresi, tramvayı duyarak da oluşabilir.” dedi

Deprem fobisi çeşitli biçimlerde görülüyor

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, zelzele fobisinin zelzeleden korkma, sarsıntı konusu geçince endişelenme, devamlı olarak zelzele ile ilgili haberler araştırma ve daima olarak bir tetikte kalma hali halinde görüldüğünü söyledi.

Deprem fobisi tanısı uzman eşliğinde konulmalıdır

Öncelikle oluşan bu durumun uygun incelenmesi gerektiğini, sarsıntı fobisi olup olmadığının araştırılması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Deprem fobisi tanısı bir uzman eşliğinde konulmalıdır. Kişi depremden korkuyorsa deprem fobisine sahiptir denilemez. Deprem fobisi olan kişilerde işlevselliğini yitirmiş olma durumu söz konusudur.” dedi.

Bu belirtiler varsa uzmana başvurulmalı

Deprem fobisinin belirtilerini “İşe gidememe, evde duramama, eski binalara girememe, uyku düzeninin bozulması” formunda sıralayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu belirtilerin ortaya çıkması ve fonksiyonelliğe yönelik tüm durumların bozulmasının kelam konusu olması halinde katiyetle bir uzmandan dayanak alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu