Ekonomi

ECB Haziran ayında faiz indirimine hazırlanıyor, ancak daha az indirim bekleniyor

Reuters tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre ekonomistlerin çoğunluğu Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayında, ABD Merkez Bankası’ndan beklenen benzer bir hamleden daha önce faiz indirimine başlayacağını öngörüyor. ECB’nin daha sonra yıl içinde iki faiz indirimi daha yapacağı tahmin ediliyor ki bu sayı daha önce tahmin edilenden daha az.

Haziran ayında faiz indirimine gidilmesi yönündeki görüş birliği, ECB’nin son yönlendirmesiyle uyumlu. Yine de yıl içinde yapılacak indirimlerin kesin sayısı politika yapıcılar tarafından net bir şekilde açıklanmamıştır. Euro bölgesi enflasyonunun ABD’ye kıyasla daha keskin bir düşüş göstermesi, ECB’nin birden fazla indirime gideceği beklentisini destekliyor.

Ekonomistlerin önemli bir kısmı, 97 ekonomistten 91’i, ECB’nin Haziran ayında mevduat faizini %4,00’ten %3,75’e düşüreceğini tahmin ediyor ki bu da mevcut piyasa fiyatlamasını yansıtıyor.

Enflasyonun Mart ayında %2,4’e gerilemesine rağmen, yüksek petrol fiyatlarının devam etmesi ve güçlü ücret artışı gibi zorluklar düşüş eğilimini engelleyebilir. Ekonomistler enflasyonun 2025’in üçüncü çeyreğine kadar merkez bankasının %2’lik hedefine ulaşamayacağını öngörüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, 11 Nisan’daki para politikası toplantısının ardından, Euro’nun bu yıl dolar karşısında %3,5’in üzerinde değer kaybetmesine rağmen, ECB’nin Fed’in eylemlerinden bağımsız olduğunu ve bunun daha fazla ithal enflasyona yol açabileceğini savundu. 54 ekonomistten 44’ü Lagarde’ın açıklamasına katıldığını belirtti.

Haziran ayında beklenen faiz indiriminin ardından ekonomistlerin yarısından biraz fazlası, 97 ekonomistten 52’si, ECB’den bu yıl iki faiz indirimi daha bekliyor. Buna karşın, Mart ayında yapılan bir ankette çoğunluk toplamda 100 baz puan ya da daha fazla bir indirim bekliyordu.

ECB’nin ekonomik faaliyeti ne teşvik eden ne de kısıtlayan nötr faiz oranı açısından 35 ekonomistin medyan tahmini %2,25 olup, Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau’nun yorumlarıyla uyumludur.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Son dönemde yapılan iş dünyası anketleri Euro Bölgesi’nin hizmet sektöründe bir iyileşmeye işaret ediyor ve bu da ECB’yi faiz indirimlerinin sayısını sınırlamaya teşvik edebilir. Euro bölgesinin ekonomik büyümesinin bu çeyrekte %0,2, 3. çeyrekte %0,3, bu yıl ortalama %0,5 ve 2024’te %1,3 olacağı tahmin ediliyor.

Ancak Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın 2024 yılında sadece %0,1 oranında büyümesi bekleniyor ki bu oran Ocak ayında öngörülen %0,3’lük büyümeden daha yavaş.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

yahsihan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu