Sağlık

E-sigara kanser riskini artırıyor ve sperm sayısını azaltıyor!

İSTANBUL (İGFA) –Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, elektronik sigara ve zararları konusunu değerlendirdi.

Prof., elektronik sigaraların, nikotin içeren bağımlılık yapıcı bir sıvının ısıtılarak aerosol (bir sıvı veya katının gazlı ortamda dağılması) üretilmesiyle oluştuğunu belirtti. Dr. Aytaç Atamer, “Bu likit farklı miktarlarda sıvı nikotin, propilen glikol, gliserin ve aromalı maddeler içeriyor. Bunu kullanan kişiler, oluşan buharı ciğerlerine çekerler. “Nefes verdiğinizde bu buhar başkaları tarafından da solunabilir.” söz konusu.

Prof., e-sigaraların birçok boyut ve şeklin yanı sıra pilleri, ısıtma sistemleri ve sıvı tutma odacıklarının da bulunduğunu belirtti. Aytaç Atamer, “E-sigaralar, akciğer hastalıklarına neden olan nikotin gibi zararlı maddeler, diasetil, nikel, kalay, kurşun gibi kimyasallar içermektedir. E-sigaranın zararlı etkilerinden biri de patlamış mısır hastalığı olarak da bilinen bronşiyolit obliteranstır. E-sigaralar da normal sigaralar gibi nikotin içerdiğinden bağımlılık etkisi oldukça yüksektir. Nikotin beyinde dopamin salınımına neden olarak ödül sistemini aktive eder ve keyif sağlar. Yanlış bir inanış olarak normal sigaradan daha az zararlı değildir ancak tam tersine bağımlılık yapabilir. “Bu nedenle gençler ve genç yetişkinlerde akciğer kanserine, akciğer hastalıklarına neden olmayacağı yönündeki yanlış algının kırılması gerekiyor” dedi.

Prof., e-sigaranın içindeki iki ana bileşen olan propilen glikol ve bitkisel gliserinin, akciğerdeki hücrelere toksik etkisi nedeniyle akciğer hastalıklarına neden olduğunu da açıkladı. Atamer, e-sigaranın diş ve diş etleri üzerinde olumsuz etki yarattığını, ayrıca uzun vadede diş eti iltihabına ve diş kaybına da neden olduğunu söyledi.

KADINLARDA ERKEN MENOPOZ VE DÜŞÜKLERE NEDEN OLUR

Prof., e-sigaraların içerdikleri propilen glikol ile akciğerlerde önemli hasarlara yol açabileceğini de vurguladı. Dr. Atamer şunları söyledi:

“Ergenlerde ve genç yetişkinlerde nikotin beyin gelişimine zarar verebilir. E-sigara, sperm sayısının düşük olması nedeniyle erkeklerde kısırlığa, kadınlarda ise erken menopoza ve düşüklere neden olabiliyor. E-sigara hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Aynı zamanda mesane kanseri, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç riskini de artırır. E-sigaranın içindeki kimyasal parçacıklar nedeniyle astım ve kronik akciğer hastalığına bağlı akciğer iltihabına yani zatürreye eğilimi artırır. Uzun vadede akciğer kanseri riski de artıyor. “Akciğer ortamındaki bağışıklık hücrelerini olumsuz etkileyerek akciğer iltihabına neden oluyor.”

cilimliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu