Haber

Dilan-Engin Polat Dosyasının Arkasında Yargı Savaşı! ‘O Hareket Olmasaydı Dosya Kapatılırdı’

Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından operasyona ilişkin güncel bilgiler gelmeye devam ediyor. Gazeteci Barış Terkoğlu, Polat davasında savcı GK’nin kararlılığını yazdı. Dosyanın Çağlayan Adliyesi’nde de araştırıldığını belirten Terkoğlu, “Eldeki delillere rağmen nedense hiçbir adım atılmadı.”

Gazeteci Barış Terkoğlu, geçtiğimiz günlerde ‘kara para aklama’, ‘vergi kaçakçılığı’ ve ‘örgüt kurma’ suçlarından tutuklanan Dilan-Engin Polat çifti ve beraberindeki 12 kişiyle ilgili hazırlanan belgelerin iki ayrı adliyede araştırıldığını yazdı.

Çağlayan Adliyesi’nde yürütülen soruşturmayla ilgili herhangi bir adım atılmadığını belirten Terkoğlu, İstanbul Anadolu Adliyesi Savcısı GK’nın devreye girmesiyle olayın çözüldüğünü belirtti.

Okurlarına ‘Peki Polat’ın hikâyesinden yargı adına alınacak bir ders var mı?’ diye sordu. Soruyu soran Terkoğlu, daha önce Çağlayan Adliyesi’nde görev yapan savcı GK’nın daha önce yaşadıklarını anlattı.

Gazeteci Barış Terkoğlu’nun Cumhuriyet’te yayımlanan ilgili yazısı şöyle:

Diyeceksiniz ki ne güzel, sürekli eleştirdiğiniz yargı olayın peşini bırakmıyor. Kara paranın peşine düşüyor. Evet haklısın ama bir dakika bekle.

Polat’ın belgesi İstanbul Anadolu Adliyesi Savcılığı’na sunuldu. GK araştırıyor. Ancak aynı olay Çağlayan Adliyesi’nde de soruşturuluyordu. Eldeki delillere rağmen bazı nedenlerden dolayı hiçbir adım atılmadı. Adliyedeki savcının devreye girmesiyle her şey yerine oturdu.

Bana bunu neden hatırlattın diyeceksiniz… Tam da Savcı GK’nın hikayesinden dolayı GK daha önce Çağlayan Adliyesi savcısıydı. Türkiye’nin gündemindeki kritik davalara bakıyordu. Ancak daha sonra başsavcı ve yardımcısıyla çatıştı. Hakkında soruşturma açıldı. Bu süreçte Anadolu Adliyesine sevk edildi. Bu noktada önemli bir detay var…

Savcı GK her zamanki gibi HSK’ya savunma yaptı. Hakkındaki soruşturmayı kötü niyetli bir girişim olarak değerlendirdi.

Kimin böyle gizli bir amacı var? GK, HSK’ya verdiği savunmada, kendisinden bazı kritik soruşturmaları hiçbir şey yapmadan kapatmasının istendiğini ancak buna direnince hedef haline geldiğini anlattı. Örnek?

AKP’nin kurucularından GK İhsan Arslankızı Ayşe Arslan Çınarve damadı Mevlüt Hilmi Çınar’ FETÖ’yü araştırıyordu. Şüpheliler hâlâ ABD’de Fethullah Gülen Onursal lideri olduğu Niagara Vakfı’nın yönetimi altındaydı. MASAK raporundan açık kaynaklara kadar bunlarla ilgili pek çok delil vardı. Savcı GK, HSK soruşturmasında şunları söyledi:

“Cumhurbaşkan Yardımcısı, bunun Cumhuriyet Başsavcısının talimat ve talebi olduğunu ileri sürerek, şüpheli Ayşe Çınar hakkında yakalama kararının çıkarılmasını makamında ve dahili hattan ve telefon görüşmeleri yoluyla birden fazla kez talep etti. Hakkında MASAK raporu da bulunan zanlının tutuklanmasına ve şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar alınmasına karar verildi.”

GK bunu reddettiğini ancak soruşturmanın elinden alınıp kapatıldığını söyledi. Böylece HSK’ya, FETÖ elebaşını ABD’de temsil eden, hatta Beyaz Saray’da Gülen için lobi faaliyeti yürüten kişilerin kurtarıldığını söyledi.

Hepsi bu kadar değil… Savcı GK, FETÖ soruşturması yaptığı iş adamı MA ile ilgili yaşadıklarını da HSK’ya anlattı. Savcı GK, MA’yı yakalanmamak için olağanüstü yöntemlerle FETÖ’nün önde gelen isimlerine yüzlerce para transferi yaparken yakaladığını anlatarak, şunları söyledi:

“Başsavcı Vekili tarafından çay içme bahanesiyle makama davet edildim. Başsavcı yardımcısı bana MA hakkında gözaltı kararı gibi bir tedbire başvurmamam gerektiğini, olumsuz bir işlem yapmamam gerektiğini, başsavcının da bunu istediğini söyledi. “Haftada iki, bazen üç kez uzatma hattını aradı ve aynı şeyleri tekrarladı.”

Savcı GK, HSK’ya yazdığı dilekçede o belgenin de kendisinden alınıp kapatıldığını anlatıyor. Bir tane daha… Bu sefer konu Türkiye’nin doğalgaz sırlarının yabancı bir ülkeye satıldığı iddiası. Savcı GK, hakkında soruşturma yürüttüğü MG ile ilgili talebi şöyle anlattı:

“Göreve geldikten kısa bir süre sonra Başsavcı Vekili bana, Başsavcının benden şüpheli MG hakkındaki tutuklama emrini kaldırmamı ve şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermemi istediğini bildirdi.”

Savcı GK’nın HSK’ya sunduğu uzun dilekçeden, daha birçok belgenin bulunduğunu anlıyoruz.

‘Bu hamle yapılmasaydı Polat dosyasının da diğerleri gibi kapatılacağı söyleniyor.’

Savcı GK, bu sözleri 15 Mart 2022’de HSK’ya sundu. Hakkındaki soruşturma nedeniyle yıllardır çalıştığı anayasal kabahatleri araştıran makamdan uzaklaştırıldı. Anadolu Adliyesi’ne gönderilerek değerli evraklardan çıkarıldı. Geçtiğimiz günlerde anayasal hatalarla mücadele ederek yeniden göreve getirildi. Çağlayan Adliyesi’nin bazı nedenlerden dolayı adım atmadığı Dilan Polat soruşturmasını üstlendi ve Türkiye’nin günlerdir konuştuğu operasyonları gerçekleştirdi. Bu atılım yapılmasaydı Polat belgesinin de diğerleri gibi kapatılacağı söyleniyor.

İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın geçtiğimiz günlerde HSK’ya yazdığı, bazı kritik belgelerin yukarıdan örtbas edildiğini ortaya koyan dilekçeyi de hatırlatayım. Polatlar’a operasyonu yürüten Savcı GK’nın sözlerini de ekleyeyim. Çağlayan’dan Anadolu’ya gelen Polat belgesi, belgeyi durdurmaya çalışanlarla onu derinleştirenler arasındaki çatışma ve günlerdir Türkiye’nin gündemine oturan operasyonlar sürpriz değil gibi görünüyor. Devlet içindeki iki eğilim, bazı kritik belgeler üzerinde birbiriyle çatışıyor.Kısacası Polat olayı çok daha derin bir şeye dokunuyor.

Don Marquis, “Birisi sana servetinin kaynağını anlatıyor‘çok çalış’ eğer söylerse‘Kim çok çalışıyor’ “Sormak Sorunu sözleriyle özetliyor. Polat’ın serveti için kimin çalıştığını öğrenirsek kaosu daha iyi anlarız.

habersultanbeyli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu