Sağlık

Diyet yaparken bu 10 hatayı yapmayın!

İSTANBUL (İGFA) –Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Diyet asla geçici bir süreç değildir, sürdürülebilir sağlığa giden yolda benimsenmesi gereken bir yaşam tarzıdır” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, diyet yaparken en sık yapılan 10 hatadan bahsetti.

AKŞAM YEMEĞİ

Yaygın inanışın aksine akşam yemeğini atlamak sağlıklı kilo kaybına katkıda bulunmaz. Akşam yemeğini atlamak sağlıklı bir tercih değildir, yapılması gereken akşam yemeğini geç bırakmamaktır.

BİR GLUTETER İÇİN HAZIRLANAN BİREYSEL DİYETİN TAMAMEN KOPYALANMASI

Diyet kişiye özel olmalıdır. Kişinin klinik durumuna, yaşam tarzına, fiziksel aktivite sıklığına göre değişiklik göstermesi gerektiğinden bu değişkenlerin uzman bir diyetisyen tarafından değerlendirilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Kontrollü sağlıklı bir kilo verme süreci sonunda uygun olduğu belirlenen bir diyete ulaşılır ve bu diyetin kişi tarafından yaşamı boyunca sürdürülmesi gerekir.

SADECE SIVI İLE BESLENME

Uzun süre sebze ve meyve suları yemek tekdüze bir beslenme olarak kabul edilir. Bu tür beslenmede pek çok vitamin ve mineral tüketilse de protein ve yağ alımı olması gerekenin çok altında kalacak ve bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecektir.

TARÇIN VEYA LİMONLU SU TÜKETİMİ YAĞ YAKICI OLARAK DEĞERLENDİRİLİR

Suya eklenen tarçın veya limonun yağ yakıcı etkisi yoktur. Vücuttaki fazla yağların yakılması ancak kişiye özel, istikrarlı bir beslenme ve düzenli egzersizle sağlanabilir.

KARBONHİDRATLARI HAYATINIZDAN TAMAMEN ÇIKARMAK

Kişinin özel bir sağlık durumu olmadığı sürece günlük enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 40-50’sinin karbonhidratlardan sağlanması gerekmektedir. Burada önemli olan tüketilen karbonhidratın türüdür. Diyet yaparken kaçınılması gerekenler: Sofra şekeri ilave edilen gıdalar, glikoz/mısır şurubu, nişasta, tatlandırılmış ve beyaz rafine unla yapılan gıdalardır. Tam tahıllı ekmek, meyveler, baklagiller, süt ve süt ürünleri ile kabuklu/lifli tahıllar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kompleks karbonhidratları içerir ve kişinin olağanüstü bir sağlık durumu olmadığı sürece bunların tüketilmesi önerilir.

TAMAMEN YAĞSIZ BESİNLERİ TERCİH ETMEK

Bir uzman tarafından özel olarak sınırlandırılmadığı sürece yağsız hayvansal ürünleri tüketmek gereksiz bir tercihtir. Çünkü sanılanın aksine vücudumuzun bir miktar doymuş yağa da ihtiyacı var.

YAĞ KULLANMADAN YEMEK YAPMAK

Sağlıklı beslenmek yağı hayatınızdan tamamen çıkarmak anlamına gelmiyor. Tam tersine zeytinyağı güçlü bir antioksidan olduğundan özellikle yemek ve salatalarda kullanılması gereken kaliteli bir yağdır.

GECE UYMADAN ÖNCE BİBERLE YOĞURT YEMEK

İçerdiği probiyotikler sayesinde yoğurt bağırsak sağlığına iyi gelir. Bazı araştırmalar acı biberde bulunan kapsaisinin kilo verdirici, antikanser ve tokluk özelliklerine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle biberli yoğurdun sağlığa iyi geldiği söylenebilir. Hatta bu karışıma zerdeçal, karabiber ve diğer popüler baharatlar da eklenebilir ancak gece geç saatlerde yemenin ekstra bir faydası yoktur. Genellikle saat 19:00 veya akşam 20:00’den sonra mümkün olduğunca yemlemenin durdurulması tavsiye edilir.

SAĞLIKLI BESLENME SIRASINDA SPORUN GEREKLİ DÜŞÜNÜLMEMESİ

Egzersizin eşlik etmediği diyetler ya sonuç vermez ya da kişiyi çok düşük kalori tüketmeye zorlar. Bu durum uzmanların bağışıklık açısından tavsiye etmediği bir durumdur. Şunu unutmamak gerekir; Diyet yapmak asla geçici bir süreç değildir, sürdürülebilir sağlığa giden yolda ömür boyu benimsenmesi gereken bir yöntemdir.

DİYET VE SPOR OLMADAN HIZLI VE KOLAY KİLO VERMENİN FARKLI YOLLARINI ARIYORUZ

Metabolizmayı hızlandıran ve zayıflamayı destekleyen kilo verme ilaçları, cerrahi işlemler ve bitki çayları ancak diyet ve egzersizle birlikte kullanıldığında gerçek anlamda etkili olur. Bunların hiçbiri tek başına mucize olarak görülmemelidir. Ayrıca zayıflama ilaçları kullanılmadan önce iyice araştırılmalıdır çünkü günümüzde kısa sürede ve zahmetsizce kilo vermeyi vaat eden ürünler kitleler tarafından yoğun talep görmektedir. Bu nedenle piyasada, finansal çıkarlar uğruna sinsice üretilen ve insan sağlığını tehdit eden pek çok ürün dolaşmaktadır.

karacabeyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu