Teknoloji

Yapay Zeka TBMM’ye Girdi: Milletvekillerinin Açıklamalarını Kaydedecek

Parlamentoda yapılan her konuşma ve her kurul oturumu resmi olarak kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtları tutan kişiler olan stenograflar da yakın zamanda yapay zekadan destek almaya başlayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve TÜBİTAK tarafından geliştirildi Tutanak Bilgi Sistemi ProjesiEtkinleştirildiğinde yapay zeka konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TBMM Tutanak Hizmetleri Lideri Muhsine Çevik Kendi biriminde 99 stenograf bulunduğunu belirtti. Osmanlı’nın son yıllarından bu yana Meclis kayıtlarının tutulduğunu belirten Çevik, Meclis’in 27. döneminde toplam 1073 toplantıya katıldıklarını ve toplamda 1073 toplantıya katıldıklarını söyledi. 312 bin 402 sayfa Rapor tutulduğunu belirtti. İşin toplam süresi 8 bin 974 saat 44 dakikadır.

Konuşmalar yapay zekayla yazıya geçirilecek

Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden bir proje. Tutanak Bilgi Sistemi ProjesiHakkında bilgi verilmesi Kayıt Bilgi Sisteminde artık stenograflarımız konuşmacı konuşmasının ardından uzman stenograf olarak çalışacak ve deşifre edilen metni kontrol edecek. Kontrollerimiz her zaman çok fazladır. Daha sonra uzmanımız bilgisayar üzerinden denetleyecek, ardından lider yardımcımız olacak. Memurumuz artık birleşme sürecini yürütemeyecek. Ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem Kayıt Bilgi Sistemi Projesi’dir. Buradaki yapay zeka konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Temsilcilerimizden biri çıkıp konuştuğunda ismini söyleyecek, sesini tanıyacak ve sonrasında konuşmasını yazacak. “İnşallah diğer tüm çalışmalarımızı da bu sistemle yürüteceğiz.”sözlerini kullandı.

Öte yandan argümanları algılar. yapay zeka yeterli değil Çevik, bu noktada insan stenografların hizmetlerine ihtiyaç duyulmaya devam edeceğini belirtti. Stenograflar özel bir klavye kullanarak kelimeleri gerçek zamanlı olarak yazıya döküyorlar.

haber-guneysinir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu