Ekonomi

Altın, Fed’in ardından ikili rekor kırdı

Fed dün piyasa politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5-5,25 aralığına getirdi. Böylece siyasi faiz oranı 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Böylece Fed, enflasyonu sınırlamak için üst üste 10 kez faiz artırma kararı aldı. Dün yayınlanan karar metninde Kurul, para politikasındaki kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkisinin gecikmesini, ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacak ve enflasyonu yüzde 2’ye düşürmek için zaman içinde ne kadar ek sıkılaştırmanın uygun olacağını belirleyecektir.”ifadeler yer aldı.

SÖYLENMEYEN ŞEY SÖYLENENDEN DAHA FAZLA ETKİLENİR

Ancak sadece karar metninde yer alan sözler değil, bu kez yer almayan sözler de piyasalara damgasını vurdu. Önceki kararlarda “Enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için Komite daha fazla sıkılaştırmanın uygun olabileceğini tahmin ediyor.” ifadeler yer aldı. Bu sefer öyle ya da böyle bir cümle kullanılmadı.

Yani Fed, daha sonra Lider Jerome Powell’ın da tekrarladığı gibi gerekirse sıkılaştırıcı adımlar atabileceğini belirtmiş ancak yeni sıkılaştırıcı adımlar atacağını açıkça belirtmişti. ‘öngörmedin’sinyali verdi.

Bu ‘daha az şahin’ ifadeler, güvercin olmasa da, faiz artırım döngüsünün sonu olarak yorumlandı.

DOLAR VARLIKLARINDA DÜŞÜŞ

Bu yorum dolar varlıklarında düşüşe yol açarken altının yükselişini tetikledi. Dolar endeksinde yüzde 0,5’in üzerinde düşüş yaşandı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi de yüzde 3,42’den yüzde 3,33’e düştü.

Fed açıklamaları öncesinde 2.035 dolar civarında seyreden altının ons fiyatı gece saatlerinde 2.088 dolara ulaştı. Böylece altın, uluslararası piyasalarda yeni tarihi zirvesine ulaştı. Bu arada yurt içi serbest piyasada gram altın 1.292 lirayı görerek rekor kırdı.

Son yükselişle birlikte gram altın 2023’te yüzde 17 değer kazandı. Aynı dönemde ons fiyatı da yüzde 14,5 arttı.

DOLAR TÜRK LİRASI KARŞISINDA SABİTLENDİ

Bu sinyallerin ardından küresel para birimleri karşısında değer kaybeden dolar, Türk lirası karşısında 19,47 TL’de sabit kaldı. Euro 21,58 TL’den başladı.

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi de 101.532’den 100.855’e geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu