Haber

Zeugma Mozaik Müzesi depremde zarar görmedi

KAHRAMANMARAŞ merkezli deprem, dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde herhangi bir hasara yol açmadı. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, “İki büyük depremin ardından hiçbir eserimizde ve sütunlarımızda hasar yok. Belirlenen tarihte kapılarımızı tekrar açacağız.”

Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem, ortada Gaziantep olmak üzere 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Binlerce binanın yıkıldığı şehirlerde 38 binden fazla insan hayatını kaybetti. Birçok tarihi mekan deprem bölgelerinde ya yıkıldı ya da hasar gördü.

TEK BİR MOZAİK DÜŞMEMİŞTİR. Gaziantep ile özdeşleşen ‘Çingene Kızı’ mozaiği, Mars Heykeli ve Fırat Nehri kıyısındaki kazılarda bulunan villaların taban mozaiklerinin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi’nde ise herhangi bir tahribata rastlanmadı. Müzedeki mozaikler geç antik kiliseler ile erken Süryani ve Hristiyan ikonografisinden örnekler içerirken, 2 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplayan mozaikler ile Roma dönemine ait heykel, sütun ve çeşmeler zarar görmedi. Çomak, kentteki müzelerin iki büyük depremi zarar görmeden atlattığını söyledi. Çomak, “Başlangıçta işçilerimizden herhangi bir can kaybı yaşanmadı, sonrasında eser kaybımız da olmadı. Herhangi bir zararımız olmadı. Yetkililer ayrıca tüm binayı inceledi ve rastgele herhangi bir hasara rastlanmadı. Mozaiklerimizin ve sütunlarımızın da sağlam olduğunu gördük. Bütün işlerimizin sağlam olduğunu gördük. Duvarda mozaiklerimiz var. Duvardan ve bulunduğu yerden tek bir mozaik taşı düşmedi” dedi. 2. yüzyıla tarihlenen mozaik en çok dikkat çeken eserler arasında yer alıyor.Ayrıca ABD’den Türkiye’ye getirilen 12 parçanın sergilendiği mozaikler, ziyaretçilerin müzeye giriş yaptıkları andan itibaren ilk uğradıkları nokta oluyor. Büyük sarsıntıların ardından Çingene Kızı mozaiğinde rastgele bir hasarın olmadığını anlatan Özgür Çomak, sözlerini şöyle tamamladı: “Tabii sarsıntıdan sonra buraya gelirken. “Kötü şeyler düşünüyorduk. Sütunlar devriliyor, duvara mozaikler düşüyor. Müzeye geldiğimizde baktık ki öyle bir şey yok. Buranın en nadide eserlerinden biri olan ‘Çingene Kızı’ mozaiği, sağlam bir vaziyette yerindedir.özel odasındadır.inşallah tez vakitte.ziyaretçilerini yine gözleriyle ağırlayacaktır. Büyük bir sütun üzerinde duran ‘Bronze Mars’ heykeli de bulunmaktadır. Onda da rastgele bir sıkıntı yok. Umarız böyle bir olay yaşamayız. Bakanlığımızın uygun göreceği bir tarihte açılışa hazırız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu