Ekonomi

TZOB Başkanı Bayraktar: “Üreticinin ödediği mazot vergisi, tarıma verilen toplam desteğin yüzde 70’ine tekabül ediyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üreticinin ödediği mazot vergisi, tarıma verilen toplam desteğin yüzde 70’ine tekabül ediyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, motorine yapılan zam ve ayçiçeği hasadına ilişkin basın açıklaması yaptı. Kış ve yaz çalışmalarında tarımsal üretim faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiği bu günlerde motorine yapılan zamların üreticileri olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Üreticilerimiz bir dönemde ÖTV’yi arttırarak motorine fahiş zam gelmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradılar. mazot ve gübre fiyatları makul seviyedeyken.arpa ve mercimek gibi mazotun önemli miktarda kullanıldığı kışlık ürünlerde ekim ayı yaklaşıyor.Üreticilerimiz borçlarını neyle ödeyemezler diye büyük bir karanlığa girecekler. bu dönemde kazandıkları ve bir sonraki dönemin girdilerini sağlamak için üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması ve üretime yönelmeleri için 2023 mazot takviyeleri artırılmalı, ödemeler geçen yıl olduğu gibi daha erken yapılacak. Geçen yıl yapılan ve pek sağlıklı olmayan aynı ödemeden vazgeçilmeli ve bu yıl akaryakıt üsleri doğrudan üreticilerimizin hesabına aktarılmalıdır” dedi.

“Üreticinin ödediği mazot vergisi, tarıma verilen toplam takviye miktarının yüzde 70’ine tekabül ediyor”

Bayraktar, 16 Temmuz’da motorin fiyatlarının bir önceki ayın aynı gününe göre yüzde 46 artışla 32,80 liraya yükseldiğini belirterek, “16 Temmuz 2022’ye göre yüzde 29 artarak 25,48 liradan 32,80 liraya çıktı. Bu fiyatlarda motorine yüzde 22 zam geldi.Motorine uygulanan KDV’yi eklediğimizde motorin fiyatının yüzde 38.5’i vergiden oluşuyor.Tarımda kullanılıyor.Bugünkü satış fiyatları ile üreticinin ödediği toplam tutar motorin 99 milyar TL Bu durumda üreticiden alınan motorin vergisi yaklaşık 38 milyar TL’ye denk geliyor.Devletin 2023’te verdiği destek yaklaşık 54 milyar TL oldu.Bu durumda üreticinin ödediği motorin vergisi Tarıma verilen toplam desteğin miktarı ise yüzde 70 civarında” dedi.

Tarımda dizel kullanımı

Teknolojinin ilerlemesi ve makineleşmenin artmasıyla birlikte tarımsal üretimin her aşamasında motorinin kullanıldığını belirten Bayraktar, “Motorin tarıma yönelik bir üretim aracıdır, bir tüketim konusu değildir. özel tüketim ve vergiler konmamalı.”Hizmet üretimine katkı sağlıyor. Toplam üretim maliyeti içinde işçilik maliyeti ve arazi kirası sonrası mazot maliyeti değerli bir kalemdir. Mazotun maliyeti işlerin prestijine göre değişse de yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor” dedi.

“Motorinde ÖTV ve KDV kaldırılsın”

Tarımda kullanılan mazot fiyatındaki artışın “tarım ürünleri arzına en büyük darbe” olduğunu savunan Bayraktar, “Devamlı artan talebin karşılanamaması, yüzde 25’i oluşturan gıda fiyatlarının artışını da beraberinde getirecek. Gıda sepetindeki enflasyon yüzde yüz artacak ve enflasyon yükselecek” dedi.Üretim kesintiye uğrayacak ve artan gıda fiyatlarından tüketicilerimiz olumsuz etkilenecek. Tarımsal üretimi sürdürmek ve sorunu kökten analiz edebilmek için motorin üzerindeki ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerekiyor” dedi.

Ayçiçeği üreticilerinin fiyat beklentileri

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan ayçiçeği hakkında konuştu. “Hasatın başladığı bu günlerde üreticilerimiz ayçiçeği fiyatının bir an önce açıklanmasını bekliyor” diyen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Alıcı kurumlar ayçiçeği alım fiyatını artan girdi maliyetlerini, enflasyon oranını ve üretici kar marjını dikkate alarak açıklamalıdır. Bu yıl ayçiçeğine verilecek fiyat önümüzdeki dönem ayçiçeği üretimini de etkileyecektir. Geçen yıl fiyatın geç açıklanması ve alımlarda yaşanan sıkıntılar, açıklanan fiyat üreticiyi de sevindirdi.Geçen yıl Trakyabirlik ve Konya Şeker ayçiçeği avans fiyatını ton başına 12 bin lira, Karadenizbirlik 10 bin 500 lira, Çukobirlik olarak açıkladı. 11 bin 250 lira.Edirne Ticaret Borsası fiyat arşivine göre ayçiçeği fiyatı 2021’de kilosu 10.6 liraya çıkacak. Ancak 2022’de 8 liraya kadar düştü. Yaşanan sıkıntılardan dolayı buğday üretiminde kayma oldu Toprak Mahsulleri Ofisi saha araştırmasına ve Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre 2023 yılında buğday ve arpa üretiminde artış, ayçiçeği, pamuk ve haşhaş üretiminde ise düşüş olduğu görülmektedir. . Ayçiçeği üretimimiz ülke ihtiyacını karşılamaya yetmediğinden üretim açığı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ülkemiz ayçiçeğinde en önemli ithalatçı ülkeler arasında orta sıralarda yer almaktadır. Tüketimin artması nedeniyle ithalata bağımlılık devam etmektedir. İthalat için ödenen milyarlarca lirayı üreticilerimize aktararak üretimimizi arttırabilir ve kendimize yeter hale gelebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda ithalatımız daha çok ayçiçek yağı şeklinde olurken, son yıllarda daha çok ayçiçeği ithalatı yapılmaktadır.

“Ayçiçeği üretimi artıyor”

Türkiye’de üretilen yağlı tohumlu bitkiler arasında ayçiçeğinin ilk sırada yer aldığını vurgulayan Bayraktar, “Toplam yağlı tohum üretim alanındaki payı yüzde 84,8, üretim ölçeğindeki payı ise yüzde 53,7. Ayçiçeği üretimi yıllar geçtikçe artıyor. Üretim arttı. 2017’de 1,9 milyon ton olan üretimimiz, 2022’de 2,5 milyon tona ulaştı.Kişi başı tüketim yıllar içinde arttı.2021’de kişi başı tüketim 46,4 kg ile Türkiye’nin en yüksek seviyesine ulaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2021-2022 sezonunda ayçiçeği yeterlilik oranı yüzde 59,6. Yani ihracat dahil ihtiyacımız olan ayçiçeğinin yüzde 40,4’ünü karşılıyoruz. 2022 yılında ay çekirdeği dış ticaretinde 1 milyar 10 milyon dolar açık verdik. , yağ ve hamur.”

“Ayçiçeği üretimi desteklenmeli”

Ayçiçeği ekim alanlarının artmasındaki önemli etkenlerden birinin fiyat politikası olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Fiyatlar üreticilerimizin yeterli gelir elde edebileceği seviyelerde tutulmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi Ayçiçeklerine prim, gübre ve mazot takviyesi de üreticilerimiz için çok değerlidir.Takviyeler en az girdi enflasyonu oranında arttırılmalı.Hasat döneminde gümrük vergisi arttırılmalı ki üreticimiz işini görsün. İthalata harcanan milyarlarca lira, akılcı politikalarla, somut gerekçelerle ayçiçeği üreticimize aktarılırsa kısa vadede kendimize yeteriz. şeklinde konuştu. – ANKARA

midyatajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu