Haber

Türkiye ile Burkina Faso Arasında Yükseköğretim İşbirliği Protokolü İmzalandı

TÜRKİYE ile Burkina Faso arasında yükseköğretimde işbirliğini öngören mutabakat zaptı uygulama protokolü imzalandı.

Türkiye ile Burkina Faso arasında yükseköğretimde iş birliğini öngören mutabakat zaptı için uygulama protokolü imza töreni düzenlendi. Törene, Burkina Faso Yüksek Öğrenim, Bilimsel Araştırma ve Yenilik Bakanlığı adına Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Burkina Faso Dışişleri, Bölgesel İşbirliği ve Yurtdışı Burkinliler Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore katıldı. İmza öncesinde konuşan Yükseköğretim Heyet Başkanı Erol Özvar, protokolle birlikte Burkina Faso’nun devlet üniversitelerinde görev yapan 10 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin, Yükseköğretim Heyetinin vereceği burslarla Türk üniversitelerinde eğitim görme imkanına kavuşacağını söyledi. Özvar, protokol kapsamında gelecek olan hem mevcut hem de yeni Burkina Fasolu öğrencilerin, Türkiye ile Burkina Faso arasında kültür elçisi görevi üstleneceklerine ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. bunun Burkina Faso ile 2020 yılında imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasına yönelik somut bir adım teşkil ettiğini belirtiyor. Özvar, protokolün iki ülke arasında yükseköğretim alanında mevcut ilişki ve iş birliğinin geliştirilmesi açısından çok değerli sonuçlar doğuracağına inandığını ifade etti. Protokolle Burkina Faso’daki devlet üniversitelerinde öğrenim gören 10 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin, Yükseköğretim Kurulu’nun vereceği burslarla Türk üniversitelerinde eğitim görme olanağına kavuşacağını belirten Özvar, “İnanıyoruz ki, Bu burstan faydalananlar üniversitelerimizde en iyi şekilde eğitim görecek ve ülkelerimiz arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkılar sağlayacaktır.” ” söz konusu.

‘İMZALARIN EN KISA ZAMANDA İMZALANMASINI UMUYORUZ’

Türkiye’nin yükseköğretimde uluslararasılaşmaya olağanüstü önem verdiğini vurgulayan Özvar, şöyle konuştu:

“Yükseköğretim Kurulu olarak çok değer verdiğimiz bölgelerden biri de Afrika kıtasıdır. Son yıllarda Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerde büyük ilerlemeler kaydedildi. Bunları taşımak için güçlü bir irademiz var.” kültür ve eğitim alanında yakın bağlantılarımız var. Bu nedenle Afrika ülkeleriyle yüksek öğrenim alanında iş birliğini geliştirmek için yoğun bir şekilde çalıştığımızı belirtmek isterim. Geçen yıl yeni mutabakat zaptı imzalamıştık. Afrika Birliği ile de benzer bir mutabakat zaptı imzalamak için çalışmalarımızı önümüzdeki günlerde sürdürüyoruz. İmzalar yakın zamanda tamamlanacak. “Bilimsel olarak paylaşmaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.” Dost Afrika ülkeleriyle Türk yükseköğretim sisteminin araştırma altyapısı ve bilgisi. Yükseköğretim alanındaki bu işbirliklerinin, Türkiye Cumhuriyeti ile Afrika kıtası ülkeleri arasındaki mevcut dostluk bağlarının güçlenmesine yol açacağına inanıyoruz.”

‘ÜLKELERİN DOSTLUĞUNU GÜÇLENDİRMEK İÇİN YENİ BİR ADIM ATILACAK’

Burkina Faso Dışişleri, Bölgesel İşbirliği ve Yurtdışı Burkinliler Bakanı Karamoko Jean Marie Traore, doğru işbirliğinin sağlanmasına yönelik somut adımların yer aldığı protokolle iki ülke dostluğunun güçlendirilmesine yönelik yeni bir adım atılacağını söyledi.

PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmaların ardından Yüksek Öğrenim Heyet Başkanı Erol Özvar ve Burkina Faso Dışişleri, Bölgesel İşbirliği ve Yurtdışı Burkinliler Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore, Burkina Faso Yüksek Öğrenim, Bilimsel Araştırma ve Yenilik Bakanlığı adına uygulama protokolünü imzaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu