Haber

Tip’ten Haydarpaşa’da Can Atalay Eylemi… Sera Kadıgil: “Hataylıların İradesi Saray Rejimine Hizmet Eden Bir Grup Tarafından Esir Alınıyor”

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Teşkilatı (TİP), Gezi Davası’nda tutuklu bulunan ve Hatay’dan milletvekili seçilen avukat Can Atalay’ın serbest bırakılması için İstanbul Haydarpaşa Garı önünde eylem yaptı. TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, “Hatay halkının iradesi Saray rejimine hizmet eden bir grubun elinde tutsak ediliyor. Şu anda tutsak olan sadece Can Atalay değil, Hatay halkının iradesidir. “

Hatay’dan TİP milletvekili seçilen avukat Can Atalay’ın Gezi Davası’ndan vekâletini almasına rağmen halen cezaevinde olmasına rağmen protestolar devam ediyor. TİP bugün 36 ilde 85 noktada yaptığı eylemlerle Atalay’ın serbest bırakılması için çağrıda bulundu. İstanbul’da Haydarpaşa Garı önünde yapılan açıklamaya TİP Sözcüsü Sera Kadıgil de katıldı.

“YARGI YETKİLERİ ANAYASA’NIN EMRİ OLDUĞU HÜKÜMÜ UYGULAMAMAKTA DİRENİYOR”

“Can Atalay’ı derhal serbest bırakın” yazılı pankartın açıldığı harekette, “Can’a özgürlük, esarete son” ve “Hataylılar vekilini istiyor” sloganları atıldı. Çok sayıda grubun katıldığı harekette parti adına hazırlanan ortak bildiriyi Melis Yağmur Yıldırım okudu. Avukatlarının Atalay’ın tahliyesi için Yargıtay’a yaptığı başvurunun günlerdir yanıtsız kaldığına dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

“Durum her anlamda anayasaya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği kararın uygulanmamasında ısrar etmektedir. Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk halinin devam etmesi, kişi hürriyeti ve güvenliğini hukuka aykırı olarak engellemenin yanı sıra, Çünkü Anayasa’nın 83. maddesinde aynen şöyle yazmaktadır: ‘Seçim öncesi veya sonrasında kabahat işlediği iddia edilen milletvekili, karar olmaksızın tutuklanamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Meclisin.’ Anlamı net olan Anayasa kararı açıkken, başta Yargıtay savcıları olmak üzere yetkililere soruyoruz Can Atalay seçileli 3 hafta olmasına rağmen neden serbest bırakılmadı? t Atalay TBMM’de yemin edip göreve başlıyor Can Atalay Hatay’a varıp enkaza dönünce Can Atalay’ın Hatay’ı ve bütün ülkeyi enkaza çevirenlerin yüzüne suçlarını yıkmasından mı korkuyorsunuz?

“Keyifli UYGULAMALARINIZI ASLA UNUTMAYACAĞIZ”

Milli iradenin gerçekleşmesine engel olmanın, yani milletin seçtiği milletvekili seçilmemiş gibi davranmanın suç olduğunu bilmiyor musunuz? Bu sorularımızla bir kez daha anayasal kurumları Anayasa’ya uymaya davet ediyoruz. Artık bu hukuksuzluğa bir son verin. Yetkili olduğunuz yasaları uygulayın. Can Atalay’ın seçilmiş milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkının bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz. Saraydan talimat beklediğiniz her gün, halkın defterine Anayasayı çiğnemeye devam ettiğiniz gün olarak yazılır. Bunu unutmayın, çünkü hukuksuz ve keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Haksız ve hukuksuz tutuklanan, özgürlükleri elinden alınan başta Mücella Yapan, Can Atalay ve Tayfun Kahraman olmak üzere tüm arkadaşlarımız için mücadele etmeye ve bu topraklara mutlaka adaleti getirmeye devam edeceğiz. Halkın iradesine saygı duymak istiyoruz. Hukuka ve adalete saygı istiyoruz. Hatay halkının iradesine saygı duymak istiyoruz. Can Atalay’ın özgürlüğünü istiyoruz.”

KADIGİL: SARAY REJİMİ MASKARAYA BİR YENİSİNİ EKLEDİ

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil de Can Atalay’ın özgürlüğü için sokaklarda olduklarını belirtti. Kadıgil dedi ki:

“Can’ın esaretine son diyoruz. Çünkü bazılarının deyimiyle bu bir tutukluluk hali değil, seçimden sonra değil; Can, Mücella, Mine, Çiğdem, Osman Kavala ve 12 yıldır cezaevinde olan tüm arkadaşlarımız. Bu sebeple bir yıldır Silivri’de maskaralıkların tutsağı olarak tutulmaktadır.Saray rejimi bu maskaralığa bir yenisini daha eklemiştir.Seçilmiş bir milletvekili şu anda Yargıtay tarafından sahtekarlıklarla resmen rehin tutulmaktadır. Aradan üç hafta geçti ve Anayasa’nın 83. maddesi çok açık.İşin Türkçesi bu.Can’ın bizim Yargıtay’a başvurmamıza gerek kalmadan re’sen serbest bırakılması gerekirken, temyiz dilekçemizi Yargıtay’a ilettik. Yargıtay Can’ın vekaletiyle günler haftalar önce hala gerekli işlem yapılmadı.Dosya ilgili ceza dairesine gönderilmedi.3 günlük süre başlatılmadı.Yani açıkça söylüyorum. Hatay halkının iradesi Saray rejimine hizmet eden bir grup tarafından esir edilmektedir. Bu haksızlığa hayır demek için buradayız. Bu adaletsizliğe son vermek için buradayız. Can’ı içeriden almaya geldik. Çünkü şu anda tutsak olanın sadece Can Atalay olmadığını, Hatay halkının iradesi olduğunu söylüyoruz. Can Atalay’a özgürlük diyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu