Haber

İzmir Seferihisar’da deniz suyu 25 metre çekildi

İZMİR’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde deniz çekildi. Yer yer 25 metreye ulaşan çekilme sonrası iskeleler karada kalırken, deniz yüzeyinde adacıklar oluştu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Bunun tek sebebi rüzgarın uzun esmesi. Muhtemelen 2 gün daha esecek. deniz yavaş yavaş geri dönecek.”

Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde meydana gelen deniz çekilmesi, 30 Ekim 2020’de meydana gelen büyük depremle tsunamiyi hatırlattı. Bazı yerlerde 25 metre çekilmesi nedeniyle iskeleler karada kaldı, adacıklar yıkıldı. deniz yüzeyinde oluşur. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, kaygı yaratan geri çekilme hakkında konuştu. Yaşar, deprem veya tsunami ile gelişigüzel bir teması olmadığının altını çizdi. prof. Yaşar, “2 gündür denizde ciddi bir durgunluk var. Sadece burada değil Balıkesir Burhaniye’den Muğla’ya kadar olan kısımda ciddi bir durgunluk var. Bunun sebebi kuzey rüzgarı. Çünkü esiyor. Ege’de 4-5 gündür ciddi bir fırtına var, “Kuzey rüzgarları suyu kuzeyden alıp güneye doğru itiyor. Sular Libya ve Tunus’a doğru itiliyor” dedi.

Toplumda derin bir tsunami korkusu olduğunu hatırlatan Prof. En sert geri çekilmenin 2022 yılında yaşandığını anlatan Prof. .”

Deniz durgunluğunun 30 Ekim 2020’de Seferihisar’da meydana gelen tsunamiye benzemediğini anlatan Prof. su gülü bunlar tabiat olayları japonyada gördüğümüz gibi çok büyük bir tsunami olmayacak burada tsunamiyi kesen çok adacıklar var korkacak birşey yok denizin çekilmesi farklı kuzey rüzgarı esiyor şiddetli sular 70-80 cm geri çekiliyor kıyı şeridi en az 60 cm çökmüş sular çekilmiş güneybatıda tam tersi oluyor sular yükseliyor bunların hepsi meteorolojik olaylarla alakalı. Sarsıntıyla ilişkilendirin ama alakası yok. Deprem başka, sonrasındaki tsunami başka” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu