Yaşam

Tatilden sonra okula uyum sağlamak bir haftayı bulabilir.

Pazartesi günü yarıyıl tatili sona erdi ve eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı başlıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, yarıyıl tatilinin yaz tatili kadar uzun olmamasına rağmen sistem, uyku ve ders çalışma saatlerinin değişmesi nedeniyle yine de okula uyum sürecinin yaşanabileceğini hatırlattı. tatil yaptığını belirterek, “Dönemden sonraki ilk hafta bazı sıkıntılar yaşanabilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarına karşı anlayışlı olmaları çok önemlidir. “Ailelerin çocukla anlayışı ve iletişimi bozulduğu halde uyum süreci uzuyorsa psikolojik destek almaktan kaçınılmamalıdır.”

  Çocuklara açık olunması ve sürecin net bir şekilde anlatılması gerektiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Yarıyıl tatilinde, kış mevsiminin de etkisiyle alışan çocuklar, Evde daha fazla vakit geçirilmeli ve ev düzeni okul dönemi uyku düzenine dönmelidir.” Biraz zorlayıcı olabilir. “Okulların açılmasına günler kala, normal yatma saatinden 1 veya 1,5 saat önce uyku rutinine başlanmalıdır” diye önerdi.

Tatilde tablet ve telefonda geçirilen süre uzamış olabilir.

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, 2 haftalık tatilin ekran, tablet ve telefon kullanım süresinin artmasına neden olabileceğini belirterek, “Okulların açılmasını beklemeden ekran başında kalma süresi sınırlandırılmalı. Daha büyük çocuklar gece geç saatlere kadar bilgisayar veya telefon başında vakit geçirmek isteyebilirler. “Her öğrencinin, yaş seviyesine uygun ve günlük sorumluluklarını aksatmayacak şekilde ebeveynleriyle birlikte planlı bir ekran zamanı geçirmesi gerekiyor” dedi.

Ödül ve ceza uzun vadede çocuğa zarar verebilir

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, okula uyum sürecinin çocuktan çocuğa farklılık gösterebileceğini, ebeveynlerin çocuğun kaygı ve uyum süreçlerine saygı duyması gerektiğinin altını çizerek, “Ödül ve cezadan kaçınılmalıdır. Anne-babalar ‘Okuldan sonra dondurma yeriz’, ‘Ağlarsan okulda başarısız olursun, seni almam’ gibi cümlelerden kesinlikle uzak durmalı. Çocuğun uyması gereken kurallar ödüllendirilmemeli veya cezalandırılmamalıdır. “Çocuğu tehdit edici, korkutucu cezalar veya ödüllerle ikna etmeye çalışırken gösterilen çabalar, çocuğun psikolojik ve akademik gelişimine katkı sağlamak yerine uzun vadede zarara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-sarayonu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu