Ekonomi

Tarımsal Üretim Planlama Kurulu Kurulacak

Tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını sağlamak amacıyla “Tarımsal Üretim Planlama Kurulu” oluşturulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tarımsal Üretim Planlama Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını sağlamak amacıyla Tarımsal Üretim Planlama Komitesi oluşturulacak.

Kurul, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü, Bitkisel Üretim Genel Müdürü, Devlet Su İşleri Genel Müdürü, Hayvancılık Genel Müdürü, Bakanlığın Strateji Geliştirme Lideri ve Tarım Reformu Genel Müdüründen oluşacak. Bakan tarafından atanan Bakan Yardımcısının başkanlığı.

Kurul, liderin daveti üzerine yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır. Konsey kararları toplantıya katılanların çoğunluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde karar liderin oyu ile alınmış sayılacaktır.

Tarımsal üretim planlaması uygulamaları, Bakanlığın ilgili merkez ve taşra teşkilatı, Meclis, teknik kurullar, il/ilçe hakem kurulları, il/ilçe araştırma kurulları ve il/ilçe tespit kurulları tarafından yürütülecektir.

Kurulun görevleri

Kurul, üretim planlamasına konu iş veya iş gruplarını Bakanlık’ın üretimden sorumlu birimlerinin teklifi üzerine belirleyip değerlendirecek. Tarımsal üretim planlamasına esas olacak şekilde üretim dönemlerine göre iş veya iş takımları ile temel ve maksimum üretim ölçülerini belirleyecektir.

Kurul, mevcut sosyo-ekonomik koşullar, üretim maliyetleri ve gelir düzeyleri, uluslararası gelişmeler, iç ve dış ticaret, tarımın mevcut durumu dikkate alınarak bütüncül bir yaklaşımla tarım, tarımsal sanayi ve kırsal kalkınmada entegrasyonun sağlanmasına yönelik rehberlik sağlayacak. ve gıda endüstrisi, gelişim eğilimleri ve çevresel faktörler.

Arz garantisinin sağlanması, verimliliğin artırılması ve tarımsal üretimin geliştirilmesi amacıyla iklim değişikliğini de dikkate alarak uygun ekolojilerde arz ve talep ölçeğine ve yeterlilik oranına göre tarımsal üretim planlaması yapacak olan Konsey, bir havza veya Tarımsal faaliyet alanlarına göre işletme bazında.

Öncelikli izin verilecek alanlar

Yönetmelik ile bitkisel, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminin planlanması, bu alanlarda gerekli izinlerin verilmesi ve üretim planlamasına yönelik uygulamalara ilişkin detaylar da belirlendi.

Buna göre bitkisel üretim planlanırken sözleşmeli üretim, organik tarım ve yeterli tarım uygulamalarının yapıldığı alanlar, hayvancılık işletmelerinin kendi ihtiyaçlarına yönelik yem üretimi, modern tarla içi sulama sistemleri kullanılarak üretim, özel sulama sistemleri çerçevesinde münavebe gerektiren mahsuller dikkate alınmalıdır. mevzuat ve çiftçilere kuruluşlar tarafından ortak üretim alanlarında gerçekleştirilen üretime öncelikli izin verilecektir.

Hayvansal üretim planlamasında fason üretim yapan, organik tarım yapan ve yeterli tarım uygulamaları yapan işletmeler, ana sözleşmelerinde hayvancılık faaliyeti bulunan çiftçi kuruluşlarının ortak üretimi ve Bakanlığın yetiştiricilik programlarına kayıtlı veya damızlık üyesi olan yetiştiricilik ve/veya damızlık işletmeleri yer almaktadır. kitap öncelikli izin alabilecektir.

Su üretimi planlaması yapılırken avcılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde arz-talep durumu, balıkçı teknesi sayısı ve üretim büyüklükleri gibi kriterler dikkate alınacaktır.

Lisanslı üretime ve özel mevzuata tabi üretimlerde, ilgili mevzuatta yer alan kararlar gizli kalmak kaydıyla yönetmelik hükümleri uygulanacaktır.

Ar-Ge amaçlı yapılan üretimler ile özel kanunlarla belirlenen lisans veya izne tabi çalışmalar ile boyutları teknik komite tarafından belirlenen bireysel ihtiyaçlar için yönetmelik kararları uygulanmayacaktır.

Yönetmelik kararları doğrultusunda yürütülecek iş ve işlemlerde, kamu envanterinde yer alan ve Bakanlığın kayıt sistemine entegre edilen belgeler çiftçilerden talep edilmeyecek.

Daha önce kurulmuş bitkili alanlardaki çok yıllık bitkiler ve meclisli işletmeler yönetmelik kararları kapsamında olmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu