Haber

“Satrancın Yıldızları” buluştu

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, “Satrançta kazansanız da kaybetseniz de aslında çok şey kazanıyorsunuz. Gerçek bir kaybın olmadığı, her halükarda çok şey kazandığınız bir oyun. Sporşube” dedi.

2005 yılından bu yana Türkiye Satranç Federasyonu’nu (TSF) ana sponsor olarak destekleyen İş Bankası, olimpiyatlarda, Avrupa’da ve dünya şampiyonluklarında dereceye giren başarılı sporcuları “2022 Satranç Yıldızları” etkinliğinde bir araya getirdi.

İş Bankası ile 17 yıllık yol arkadaşlığının heyecanının yaşandığı etkinliğe, Azerbaycan’da düzenlenen Dünya U16 Satranç Olimpiyatları’nda şampiyon olan milli takım sporcularının yanı sıra bu yıl dünya ve Avrupa şampiyonalarında dereceye giren başarılı sporcular katıldı. TSF de deneyimlendi. .

“Satranç her durumda çok şey kazandıran bir spordur”

Etkinlikte bir konuşma yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, Türkiye’yi yurtdışında en iyi şekilde temsil eden sporcularımızdan dereceleri ve başarılarıyla gurur duyduklarını belirtti.

Milli takımın satrançta olimpiyat şampiyonluğu kazandığına vurgu yapan Aran, bankanın Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi sponsorluğunu üstlendiğini hatırlatarak, “Umarım 2024 Paris Olimpiyatları’nda da sporcularımız satrançtakine benzer bir başarı elde eder. .” söz konusu.

Satrancın faydalarına değinen Aran, bir zeka ve strateji sporu olan satrançta sporcuların önemli bir zihinsel gelişim kaydettiğini, hayata karşı duruş ve tutumlarının değişerek olgunlaştığını, özgüven ve sorumluluk duygularının geliştiğini söyledi. satrançta öğrendikleriyle güçlendiler.

Aran, satranç sayesinde zekasını ve aklını kullanarak zamanla rekabet eden ve birçok kombinasyonu aynı anda düşünen ve atılımlar gerçekleştiren sporcuların öngörü, planlama, teorik düşünme ve analiz, dikkat, konsantrasyon ve hafıza gibi zihinsel potansiyellerini de ortaya koyduğunu kaydetti. .

Kendine güvenen, yaratıcı ve üretken bir birey olmaya katkı sağlayan satrancın, gençlere ve çocuklara hayal gücü, sabır, gerilimle baş etme ve duyguları yönetme açısından da çok şey kattığını vurgulayan Ortan, “Kazansan da kaybetsen de. Satrançta aslında çok şey kazanıyorsunuz, olmayan ve her durumda çok şey veren bir spor.” söz konusu.

Satrançtaki yeteneklerin erken yaşlarda keşfedilmesinin önemine dikkat çeken Ortan, şunları kaydetti:

“17 yıl önce Satranç Federasyonu ile imzaladığımız işbirliğinin ve okullarda satranç sınıflarının açılması, satrancın çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren rahatlıkla ulaşabilecekleri bir spor dalı haline getirilmesinin en temel unsuru buydu. Federasyon ile birlikte okullarda satrancın müfredata alınmasını destekledik.Böylece federasyonumuz satranca ilgi ve yeteneği olan çocuklarımızı okulda keşfediyor ve onların satranç yolculukları özel eğitim ile başlıyor. ülkemizin birçok yerinde yaşayan binlerce çocuğun hayatını satrançla buluşturmak, onlara yeni bir dünya, yeni ufuklar açmaktır.”

“30 bin olan lisanslı satranç sporcusu sayımızı 1 milyon 200 bine çıkardık”

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay da Türk satrancının son yıllarda yıldızlaştığını ve birçok tarihi başarıya imza attığını belirtti.

Tülay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye İş Bankası ile 17 yıldır tüm hamlelerimizi Türkiye’nin geleceği ve Türk satrancının başarısı için yaptık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için gece gündüz çalıştık, yurdun dört bir yanını gezdik. Birçok gencin hayatına dokunduk.Lisanslı satranç sporcusu sayımızı 30 binden 1 milyona çıkardık.200 bine çıkardık.Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin en çok satranç oynayan federasyonu olduk. Ülkemizde lisanslı sporcu sayısı Ülkemizde her 10 sporcudan 1’i artık satranç oyuncusu ve bu oran dünya ortalamasının üzerinde.Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile büyük bir aile olduk.Doğru adımlar Başarılar getirdik. A Milli Takımımız olimpiyatlarda ‘Yenilmez Türkiye’ dedirtti. Genç millilerimiz 2022 yılında tarihimizde bir ilke imza atarak ilk kez ‘Olimpiyat şampiyonu’ oldular. Toplam 606 madalya kazandık. dünyada, Avrupa ve inter biri Olimpiyat şampiyonası olan ulusal şampiyonalar. 8 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş, dünyanın en genç uluslararası ustası oldu. “

“Satranca yönelik birçok proje ürettik” diyen Tülay, yaklaşık 30 bin okulda satranç sınıfı açtıklarını, “Yeni Bir Hayata Hamle” projesiyle suça sürüklenen çocukları satrançla tanıştırdıklarını, 40 satranç kursu açtıklarını söyledi. Saldırı Benim Geleceğim projesi ile 30 ceza infaz kurumunda ve 35 denetimli öğrencide. özgürlük müdürlüğünde çocuklara ve kadınlara ulaştıklarını bildirdi.

“Rakamlara yansıyan başarımız sınırlarımızı aştı ve dünyaya ulaştı”

Gülkız Tülay, “Gören Eller” projesi ile Türkiye’de görme engelliler için tüm okullarda satranç dersi açtıklarını, çocukların dünyasını satrançla aydınlattıklarını ve devletin himayesinde binlerce çocuğu satrançla tanıştırdıklarını ifade etti. Aşk Evleri”.

“Rakamlara yansıyan başarımız sınırlarımızı aştı, dünyaya ulaştı. Avrupa’nın en görkemli organizasyonlarına ev sahipliği yaptık. Satranç otoritelerinden övgüler aldık. Satrançla ülkemizin adını duyurduk. Türkiye, satrançta en başarılı ülke oldu. FIDE’nin ‘Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri’nde Avrupa’da Satranç tanıtımında gerçekleştirdiğimiz projeler ve elde ettiğimiz başarılar nedeniyle ‘Avrupa’nın Üstün Yöneticisi’ seçildim.Türkiye’nin uluslararası ilk kadın satranç ustası ve yönetim kurulu üyemiz Nilüfer Çınar Çorlulu ‘Avrupa’nın Seçkin Satranç Antrenörü’ oldu Ne mutlu ki Bu sporla iki satranç kursu sayesinde tanışan ve satrançla tüm olumsuzlukları aşan Handenur Şahin’imiz ‘Avrupa’nın Dövüşçü Ruha Sahip En Başarılı Kadın Oyuncusu’ seçildi. ‘ Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na canı gönülden teşekkür ediyoruz, çıldırdık, daha gidecek çok yolumuz, birlikte yapacak çok işimiz var.”

Konuşmaların ardından Hakan Ortan ve Gülkız Tülay, Dünya U16 Satranç Olimpiyatlarında şampiyon olan milli takım sporcuları ile bu yıl düzenlenen dünya ve Avrupa şampiyonalarında dereceye giren başarılı sporculara ödül ve ikramlarda bulundu.

Ödül alan sporcular şöyle:

“Dünya U16 Satranç Olimpiyatı Şampiyon Grubu: Eray Kılıç, Taha Özkan, Gülenay Aydın, Hatice Aslı Mustu, Hasan Hüseyin Çelik, Efe Metehan Yavuz.

Dünya Yaş Küme Şampiyonası: Senem Gül Başsarı.

Avrupa Yaş Küme Şampiyonası: Baver Yılmaz, Ediz Gürel, Ali Poyraz Uzdemir.

Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası: Yağız Kaan Erdoğmuş, Elifnaz Akat, Arya Aydoğan, Işıl Can, Işık Can, Cet Peray, Beren Kalyoncu, Yusuf Portakalcı, Atakan Mert Biçer, Bilgesu Şeker, Melek Nisa Kuru, Deniz Anakök, Arda Sözat, Dila Baloğlu, Elif Keskin.

Avrupa Genç Takımlar Satranç Şampiyonası: Berk Madsman, Mertcan Sevig, Jülide Aysu Memnun, Alp Madsman, Çet Kolat, Gülce Irmak Kara, Gülcan Sena Kayış, Demhat Zerey.”

Bu arada etkinliğin ardından Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, etkinliğe katılan bazı satranç sporcularıyla satranç oynadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu