Haber

Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi yapıldı

Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) Lideri Ertuğrul Onat, sektörün iklim değişikliği ile mücadelede norm olduğu gerçeğinden hareketle tüm paydaşlarla dayanışma ve iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

ANGİAD tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi” Bilkent Otel’de düzenlendi.

Onat, burada yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve çevre sorunlarının Türkiye’nin ve dünyanın ortak sorunu olduğunu söyledi.

Sanayi üretiminin artmasına rağmen doğanın hep kan kaybettiğine işaret eden Onat, “Sanayiciler olarak bunun önüne geçmek yeşil dönüşüm ve döngüseldir. ekonomiMemleket anlayışını ülkemizin her alanına yaymak için çaba göstermeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen süreçle 30 Mart’ın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini hatırlatan Onat, “Bu gelişmeler bizim için yol gösterici oldu. Bizler, sivil toplum kuruluşları ve sanayiciler olarak Sıfır Atık Projesi’ni desteklemek ve ulusal bir harekete dönüştürmek için elimizden geleni yapmalıyız.” dedi.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için harekete geçmek gerektiğine işaret eden Onat, sıfır emisyon hedefi, eski sanayi bölgelerinin yeniden konumlandırılması, sıfır atık modeli doğrultusunda iş insanlarını desteklemek için çalışmayı değerli bulduklarını söyledi. sanayi ve atıl arazilerin yenilenebilir enerji üretimi için tahsis edilmesi.

İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri her geçen gün yaşanırken kimsenin bu sıkıntılara kayıtsız kalamayacağını vurgulayan Onat, “Sanayiden başlayarak tüm paydaşlarımızla işbirliğine ve işbirliğine hazır olduğumuzun altını çizmek isterim. iklim değişikliği ile mücadelede olmazsa olmazdır.” değerlendirmesini yaptı.

“Bu konunun çözümünde taraf olmalıyız”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da kuraklık, sel ve orman yangınları gibi sorunların tüm dünyayı etkisi altına aldığına işaret ederek, BM’nin yaptığı çalışmalarla Kyoto Protokolü ve Paris İklim Anlaşması gibi adımlar attığını söyledi. bu konu. Baran, Türkiye’nin de taraf olduğu Paris İklim Anlaşması kapsamında karbon salınımını azaltacak adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Yeşil Mutabakatının bundan sonraki dönemde Avrupa Birliği (AB) tarafından devreye alındığını hatırlatan Baran, bu anlaşma kapsamında sınırda karbon düzenlemesi uygulamasının başlatıldığını bildirdi. 2026 yılından itibaren iklim değişikliği ile ilgili olarak sınırda vergi uygulanacağını belirten Baran, “Avrupa’dan 2026 prestijiyle ithal ettiğim eserlerden vergi alacağım” dedi. dedi. AB’nin karbon uygulaması için gerekli düzenlemeleri yapmazsak ödeyeceğimiz vergileri düşündüğümüzde çok değerli bir düşüncemiz olacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sanayici ve esnafın da bu alanda yapılan çalışmalara destek vermesi gerektiğine işaret eden Baran, “Hepimiz bir araya gelip bu konunun analizine taraf olmalıyız. Aksi takdirde kârı bırakmak zorunda kalacağız.” 2026’dan sonra ödeyeceğimiz vergilerle AB’ye ihracatımızın yüzde 10’unu bu gerçekten önemli bir konu. Bundan sonra gerekli adımları atmazsak gelecek nesilleri zor günler bekliyor.” dedim.

ATO olarak bu alanda yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Baran, şunları söyledi:

“Yeşil Dönüşüm Ofisi adı altında bir birim oluşturuyoruz. Esnafımız ve KOBİ’lerimiz için teknik altyapısını oluşturacağımız ve yol haritasını çizeceğimiz bir Yeşil Dönüşüm Ofisi kurma sürecindeyiz. Bunu önümüzdeki dönemde de hayata geçireceğiz. Yakın gelecek. Ülke olarak bu görevin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Karbon nötr süreci için gerekli tüm adımları atmamız gerektiğini düşünüyorum.”

“Çözüm fosil yakıtları terk etmektir”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, iklim değişikliğinin küresel ekonomiyi temelden etkileyen en büyük ekolojik sorunlardan biri olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından risk altındaki ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Ardıç, küresel emisyonların yüzde 18’inin en yüksek karbon ayak izine sahip ilk 100 şehirden geldiğini belirterek, toplam 13 bin şehir incelenerek yapılan araştırmaya göre şunları söyledi:

“Ankara bu listede 80. sırada. Ankara Sera Gazı Emisyonları Envanter Raporu’na göre ilimizdeki toplam emisyonların yüzde 11’i imalat ve inşaattan, yüzde 5’i ise çimento sektöründen kaynaklanıyor. Durum böyle olunca biz de kabul ediyoruz. sorumluluklarımızı yerine getirir ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla hareket ederiz.Kirlettiğimiz, temizleyeceğimiz, borçlarımızı ödeyeceğimiz büyük bir değer taşır.İklim değişikliği ile mücadelenin belkemiğini oluşturan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, derin bir dönüşüm programı.Şirketlerin sürdürülebilir başarıya ulaşabilmeleri için finansal performansları yeterli değildir.Finansal olmayan şirketlerin toplum ve çevre için oluşturdukları performans da büyük değer taşır. Gerçek şu ki, tüm başarı hedeflerimizin ötesinde, en azından yaşayabildiğimiz kadar çocuklarımıza yeşil bir dünya bırakmaya odaklanmalı ve yarınlara borcumuzu ödemeliyiz. Durum çok açık, iklim krizine sebep olan sera gazı emisyonlarını azaltmak için fosil yakıtların kullanımını bir an önce terk etmek, tüketimi azaltmak ve negatif emisyon teknolojileri geliştirmek.

Ardıç, yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) sanayiciye yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişte yol göstermek amacıyla “Yeşil Sanayi Rotası Projesi”ni yürüttüklerini belirtti. ), ve söyledi:

“Bunlara ek olarak, sanayicilerimize güç ve çevre yönetim sistemleri konusunda belgelendirme hizmetleri vermek üzere TÜRKAK akreditasyon süreci başlatılmıştır. ‘Atık Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi’ heyeti için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan ön onay alınmıştır. Dünya Bankası’nın finansmanı ASO 2. OSB olarak ‘Yeşil OSB’ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da dahil olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gerekli başvurular yapılmıştır. gelecekte ASO 2 OSB’de ortaya koyduğumuz ekolojik sanayi kültürünü ASO bünyesinde yaşatmaya çalışıyoruz.ASO olarak uzun vadeli hedeflere odaklanan, topluma fayda sağlayan, ekosistemden sorumlu bir sektörüz.Devam edeceğiz. Ankara için çalışmak, sürdürülebilir üretim yolunda Ankara sanayisinin yanındayız.”

nazilliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu