Ekonomi

Peynir Tulumlarından İlk Hasat Programı Gerçekleştirildi

Selçuklu Belediyesi’nin kırsal mahallelerde üretimi artırmaya yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında Akpınar İlçesi’ndeki mağaralarda üretilen peynir kabuklarının ilk hasadı basın mensuplarının katıldığı programla gerçekleştirildi.

Selçuklu Belediyesi’nin kırsal mahallelerde kalkınmayı artırmak ve kentin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği “Peynir Tulumundan İlk Hasat” programı Akpınar İlçesi’nde gerçekleştirildi.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatmacı, beraberindeki protokol üyeleri ve basın mensuplarıyla birlikte, yağsız sütten üretilip tuluk haline getirilen, özel mağaralara bırakılan ve doğal ortamında olgunlaştırılıp tatlandırılan tulum peynirinin hasadına tanıklık etti. Etkinlikte, yöre halkının ürettiği organik ürünlerin yanı sıra, meyhanelerden çıkarılan peynirler de misafirlere ikram edildi.

Selçuklu Belediyesi’nin büyük destek verdiği proje, bölge halkının geçimine ve ekonomisine katkı sağlıyor. Proje, Akpınar İlçesi’ne özgü bu lezzetin tescillenerek marka haline getirilmesini amaçlıyor.

Tanıtım programına Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir Külahçı, Akpınar Mahalle Muhtarı Osman Çınar, belediye meclis üyeleri, birim yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

 

Selçuklu Belediye Başkanı Pekyatırcı, “Kırsal Mahallelerimizdeki üreticilerimize yüzde 50 hibe ile arı kovanı veriyoruz.”

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırcı ise ilçede kırsal kalkınmaya destek vermeye devam ettiklerini belirterek; “Devam ettiğimiz bir projenin ilk hasadını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Selçuklu Belediyesi olarak Köy Hizmetleri Müdürlüğümüzü kurduğumuz günden bu yana tüm ilçelerimizde tarım, hayvancılık ve el sanatları ile ilgili neler yapılabilir, neler yapılıyor, üretilen eserlerin çeşitliliği neler, bunu arttırmak için neler yapabiliriz? üretim, üretimi nasıl çeşitlendirebiliriz, ürettiğimiz eserleri nasıl daha değerli hale getirebiliriz? Bunu bir esere dönüştürebiliriz, nasıl bir kalite standardı ile markalaştırabiliriz? Bu konularda yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve tüm mahallelerimizde çok güzel sonuçlar elde ettiğimizi görüyorum. Geçtiğimiz aylarda Eğribayat Mahallesi’nde ilk pilot uygulama olarak yaptığımız arı kovanı takviyesinin hasadını yapmıştık. Eğribayat Mahallesi’nde çok hoş bir sonuç elde ettik. Arı kovanlarının da eklenmesiyle birçok üreticimiz bal üretimine başladı, bu yıl bunu tüm mahallelerimize yaymayı umuyoruz ve bunu da az önce duyurduk. Bu hibeye tüm ilçelerimizde ikamet eden vatandaşlarımız başvurabiliyor. Üreticilerimize %50 hibe ile arı kovanları teslim ediyoruz, onlar da kendi mahallelerinde bu üretimi rahatlıkla gerçekleştirebilecekler. Tüm hemşehrilerimizi ve kırsal mahallelerimizde ikamet eden vatandaşlarımızı bu destekten yararlanmaya davet ediyorum. İnşallah kırsal mahallelerde yaşayan hemşerilerimiz ile birlikte en güzel ve kaliteli balı Konya ve Selçuklu’da üreteceğiz ve tüm mahallelerimize çok güzel bir gelir elde edeceğiz. Yine el sanatları konusunda çok değerli çalışmalar yapıyoruz. Talep eden tüm mahallelerimizde, özellikle kadınlarımızın istek ve talepleri doğrultusunda Halk Eğitim Müdürlüğümüzün iş birliğiyle atölyeler açıyoruz ve bu atölyelerde çok kaliteli, güzel üretimler yapılıyor. El sanatlarında hanımların güzel çalışmalarını görüyoruz. Bu noktada yine banliyölerimizdeki vatandaşlarımızı ve kadınlarımızı davet ediyorum. “Bizden talep etmeleri halinde bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.” Söz konusu.

 

“Banliyölerimizde üretimi artırmak, kaliteyi, kalite ve kalite standartlarını yükseltmek, çeşitliliği artırmak için elimizden geleni yapacağız.”

Selçuklu Belediyesi’nin de katkılarıyla Akpınar İlçesi’nde var olan bir geleneği devam ettirmek için çalıştıklarını belirten Başkan Pekyaşmacı, “Burada değerli bir çalışmaya imza attık. Buradaki mevcut mağaranın hem iç tabanlarını güzelleştirdik, temizledik, düzenledik, rehabilite ettik, hem de mağara girişiyle ilgili önlemler aldık. Mağaranın aydınlatılması konusunda yeniden çalışma yapıldı. Şu anda mağaramızda güneş enerjisi ile elektriğimizi üretiyoruz, güneş enerjisi ile ürettiğimiz elektriği ise hiçbir şekilde dışarıya bağımlı olmadan mağaramızda saklıyor ve kullanıyoruz. Yine özellikle peynir kabuklarının saklanması için gerekli olan ahşap kaideler hazırlanarak mağaramıza yerleştirildi. Buradaki üreticilerimiz peynir kabuklarını getirdiklerinde bu tabanların üzerine düzgünce yerleştiriyorlar, biz de peynirin burada olgunlaşması için rahat bir zemin hazırladık. Mağaramızın rehabilitasyonu sonucunda buradaki üretim kapasitesini artırdık ve mağaramız soğuk hava deposu olarak hizmet vermeye başladı. Mağaramızda sadece peynir kabukları değil, burada üretilen patatesler ve diğer elmalar da muhafaza edilebilmektedir. Bu mağarayı başka bir soğutmaya ihtiyaç duymadan, mağaranın kendi hava şartlarında, doğal bir soğuk hava deposu olarak kullanma fırsatı bulduk. Yolda gerekli düzenlemeleri yaptık. Mağaraya erişim noktasında artık vatandaşlarımız araçlarıyla buraya rahatlıkla ulaşabilecek. Varoşlarımızı, mahallelerimizi bu tür doğal fırsatlarla desteklemek, bu fırsatları daha kolay kullanılabilir ve verimli hale getirmek, bu şekilde üretimimizi artırarak kaliteli standart üretime ulaşmak istiyoruz. Tabii burada üzerinde durmak istediğim bir konu da gençlerimizin kenar mahallelerde üretim yapmasıdır.

buradaki istihdama katılımları ve katılımları. Burada hanımlarımızın çok güzel bir şekilde yönetimde yer aldığını görüyorum. Onlara teşekkür ediyorum, teşekkür ediyorum. Bu üretimler sizin çabalarınızla gerçekleştirilmektedir. Allah hepinizden razı olsun, hanımları alkışlamak istiyorum. Gençlerimizin üretime katılmalarını, burada üretmelerini, burada, kendi mahallelerinde, kendi topraklarında, kendi evlerinde kazanmalarını istiyoruz. Çünkü çevremizde yapılan üretim çok değerli ve maliyetli. Yeter ki ilçelerimizde daha kaliteli, kalite standartlarında ürünler üretebilelim. Daha fazlasını üretebildiğimizde eminim ki buradaki gençlerimiz dışarıda iş aramayacak, dışarıda iş aramaya gerek yok. Burada hayvancılık, tarımsal faaliyetler ve el sanatlarıyla ilgili çok sayıda ürünü kendi topraklarında üretmeleri mümkün. Kendilerini geliştirmeleri mümkün. Ayrıca gidip ürettikleri ürünleri burada pazarlamalarına da gerek yok. Tedarikçilerin burada ürettikleri ürünleri kapılarının önünde gelip satın alacaklarından, hatta satın almak için sıraya gireceklerinden emin olabilirler. Yeter ki banliyölerimizde kaliteli üretim yapabilelim. Ben de gençlerimize bir davette bulunmak istiyorum. Gelsinler, kendi mahallelerinde, kendi evlerinde, kendi topraklarında üretsinler, üretime katkıda bulunsunlar ve burada yaşasınlar. Umarım burayla ilgilenirler. Üretimin bu noktasında gençlerimizin kendi mahallelerinde ikamet edebilmeleri için bugüne kadar olduğu gibi elimizden gelen desteği de vermeye devam edeceğimizi bir kez daha söylüyorum. Ayrıca bu tür faaliyetlerde değerli çalışmalarından dolayı Köy Hizmetleri Müdürlüğümüze ve Köy Hizmetleri Müdürlüğümüzde görev yapan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Teşekkür ederim. Ve tabi ki mahallelerimizde üreten, üretime katkı sağlayan değerli vatandaşlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Her zaman yanındayız. Bir arada olmaya devam edeceğimizi ve banliyölerimizde üretimi artırmak, kaliteyi, kalite standartlarını yükseltmek, çeşitliliği artırmak için elimizden geleni yapacağımızı söylüyorum.” Şeklinde konuştu.

 

Selçuklu İlçe Tarım Müdürü Külahçı, “Emek verildiğinde çok güzel şeylerin olabileceğini görüyoruz.”

Akpınar tulum peyniri hasat programında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir Külahçı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gerçek emek verildiğinde çok güzel şeylerin olabileceğini görüyoruz. İnşallah gelecekte bu ürünlere coğrafi işaret tanımlayarak katma değeri daha yüksek ürünler elde edebiliriz. Bu programa katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor ve saygı duyuyorum” dedi.

 Akpınar Mahalle Muhtarı Osman Çınar ise selamlama konuşmasında, başta Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırcı olmak üzere projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere mahalle sakinleri adına teşekkür etti.

  

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Belediyemiz üretime yönelik her türlü desteği sağladı.”

İnsan yapısı, coğrafi konumu, iklim yapısı, tarımsal üretim ve makineleşmeyle Konya’nın tarımın başkenti olduğunu belirten Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, “Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanı olarak; Konya İl Tarım Müdürlüğü’nde görev yapmaktan son derece memnunum” dedi. Onur ve gurur duyduğumu belirtmek isterim. Aslında arıcılıkta yolların yapımından, mağaradaki güç sistemlerinin teminine, iş temellerinin oluşturulmasından, kovan dağıtımına kadar çalışmaların katma değerinin artırılmasına yönelik tüm destekler verildi. Sayın Belediye Başkanımız tarafından yürütülmektedir. Bu beni son derece mutlu etti. İl ve ilçe tarım müdürlüğü olarak üreticilerimizin eksikleri olan konularda her zaman yanlarında olacağımızı, onlara her zaman destek olacağımızı ifade etmek isterim. Söylediğimiz gibi doğal ilimiz olan Konya’da bilinçli üretim yapılıyor. Kırsal kesimde insanımız sürekli üretimin içindedir. Her zaman işlerinin katma değerini arttırmanın çabasındadırlar. Kadınlarımızı görüyorum, kız kardeşlerimizi görüyorum, gençlerimizi, çocuklarımızı görüyorum. Gerçekten hepsinin gözlerinde ışık var. Tarımsal üretim çok kıymetli, üretimin kesintiye uğramaması lazım. “Bu vesileyle tarım il ve ilçe teşkilatları olarak üreticilerimize ve çiftçilerimize her zaman destek olacağımızı belirtmek isterim” dedi.

 

Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, “Belediyemizin kırsalda üretimi teşvik etme çalışmaları son dönemde oldukça gelişti” dedi.

Güzel bir tören için bir araya geldiklerini belirten Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, “Biz Anadolu ve Türk insanıyız. Karadan uzaklaşmak bize pek yakışan bir yaşam tarzı değil. Atalarımızın dediği gibi, “Bir avuç altın yerine bir avuç toprak sahibi olun.” Şehirde yaşam artık hepimize cazip geliyor ama görünen o ki önceden 4+1, 3+1 evler, 2+1, şimdi 1+1 evler, bir sonraki aşamada ise modül evler, kapsül evler var. Bu nedenle buradaki güzelliği gördüğümde,

Ferahlığı, konforu ve huzuru görünce halkımızın kırsalda üretime devam etmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor. Mahallelerimiz ve köylerimiz mikro iklimi, rüzgarı, mağaraları ve bitki örtüsüyle her türlü üretime olağanüstü derecede uygundur. Belediyemizin kırsalda üretimi teşvik etme çalışmaları son dönemde oldukça gelişti ve oldukça memnuniyet verici oldu. Sayın belediye başkanımıza sesleniyorum.

Belediyemize de teşekkür ediyorum. “Kırsal bölgelerdeki bereket ve rahmetin tadını çıkarmanızı ve buraların kıymetini bilmenizi diliyorum, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, üreticilerle birlikte ilk peynir hasadını gerçekleştirdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habercayeli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort