Haber

Netanyahu’nun Mısır lobisi başarısız oldu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır’a Gazzelileri kabul etmesi yönünde baskı yapmak için AB’ye kulis yaptı. Söz konusu olaylara ilişkin bilgisi olan yetkililere göre; Netanyahu, Avrupalı ​​başkanları Mısır’a Gazze’den mültecileri kabul etmesi konusunda baskı yapmaya ikna etmeye çalıştı.

AB LİDERLERİ TEKLİFİ REDDETTİ

Financial Times’a konuşan bu yetkililer, Netanyahu’nun geçen hafta Avrupalı ​​yetkililerle yaptığı görüşmelerde ortaya attığı bu fikrin, toplanacak AB liderler zirvesi öncesinde Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu ülkeler tarafından özel toplantılarda gündeme getirildiğini söyledi. perşembe ve cuma günleri yapılıyor.

Ancak başta Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere önemli Avrupa ülkeleri bu öneriyi gerçekçi olmadığı gerekçesiyle reddederek, Mısırlı yetkililerin Gazze’den mülteci kabul etme fikrine geçici bir süre de olsa her zaman direndiğini belirtti. Avrupalı ​​başkanlar zirvede Mısır’ın potansiyel rolünü tartıştı ve Mısır’ın Gazze’ye büyük ölçekli insani yardım sağlamada rol oynaması ancak mültecileri kabul etmesi yönünde baskı yapılmaması gerektiği konusunda anlaştılar.

Konuyla ilgili konuşan Batılı bir diplomat şunları söyledi: “Netanyahu, Mısırlıların en azından çatışma süresince Gazzelileri kabul etmesi konusunda çok ısrarcıydı. Ancak biz bunu pek ciddiye almadık çünkü Mısır’ın tutumu her zaman çok açıktı ve onlar bunu yapmayacaklardı.”söz konusu.

Yetkili, yaralıların Gazze’den Mısır’a getirilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü ancak anlaşmaya varılıp varılamayacağının kesin olmadığını söyledi. Resmi, “Türkler gerekirse sahra hastanesi kurmayı teklif etti. Sahra hastanelerini Kuzey Sina’ya taşımayı planlamıyoruz ancak Gazze’den Mısır’a sevk yolunu güçlendirmek için teknik destek sağlamayı teklif ediyoruz. Mısırlılar da bir triyaj tesisi kurdu” Refah’tayız ve bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor.”söz konusu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un Gazze’den ayrılmak isteyen sivillerin güvenli geçişini desteklediğini ancak “Filistinlilerin Gazze Şeridi dışına zorla yerleştirilmesini” desteklemediğini açıklamıştı.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu