Yaşam

Natural Mother’ın yazarı Prema Sundari: Erkekler de okumalı

Ukraynalı bir biyolog olan Prema Sundari, birçok ülkede annelik ve çocuk bakımı eğitimi almış bir yazardır. Öğrendiklerini önce YouTube kanalında, ardından da Instagram hesabında duyuran Sundari, şimdi de öğrendiklerini kitap haline getirdi.

Gerekli Kitaplar etiketine sahip ‘Doğal Anne’ adlı kitap raflardaki yerini yeni alırken Sundari ile ortalara geldik. Kendisine kitabın yazım sürecini, anneliğin ve çocuk yetiştirmenin değerini ve yeni çalışmalarını sorduk.

“TUVALET İLETİŞİMİNİ YAYINLAYAN KİŞİ OLARAK BİLİNİYORUM”

Okurlarımız için bize kendinizden bahseder misiniz? Dünyanın birçok yerini gezen ve annelik üzerine birçok eğitim alan Prema Sundari kimdir?

Türkiye’de ‘tuvalet iletişimini’ yaygınlaştıran kişi olarak biliniyorum. Ben bir biyologum, Ukraynalıyım. Kiev’de sevgi dolu bir ailede büyüdüm. Uluslararası İlgi Yüksek Okulu’ndan onur derecesiyle mezun oldum ve ardından Ukrayna’nın en yetkin ikinci üniversitesi olan Ulusal Kiev-Mohyla Akademisi Üniversitesi’nden Biyoloji ve Gazetecilik (Medya İletişimi) bölümlerinden Kiev Ulusal Taras Şevçenko Üniversitesi’nden mezun oldum. 2014 yılında İstanbul’a taşınmaya karar verdim çünkü buranın benim şehrim olduğunu tüm kalbimle hissettim ve bunca yıldır İstanbul’u içtenlikle seviyorum. Burası tam olarak kızımın doğduğu yer. ‘Doğal Anne’ kitabını yazmak dışında toplum yararına bakım kozmetiklerinin bileşenleri hakkında güvenli bilgilere ulaşabileceğiniz ekodedektif.com sitesini de kurdum.

‘Doğal Anne’ kitabı nasıl ortaya çıktı? Kitabı hangi motivasyonla yazdınız?

Hem bakım hem de çocuk psikolojisi açısından annelik sanatını öğrenmek için çok zaman harcadım. Kişisel deneyimlerimden tüm bilgilerimin gerçekten işe yaradığına ikna olduğumda ve insanlar bana çocuklar konusunda şanslı olduğumu söylediklerinde (hepimiz bunun şansla ilgili olmadığını bilmemize rağmen), bilgilerimi ortak bir yapıya dönüştürmeye başladım. Çocuğun doğal ihtiyaçlarını pazarlama açısından değil, doğa açısından görürsek, anneliğin çok keyifli olabileceğini birçok anne görsün istedim.

Doğal Anne, Prema Sundari, 176 s.,
Gerekli Kitaplar Yayınevi, 2023

21. yüzyılda annelik geçmişe göre daha önemli diyebilir miyiz? Annelik geçmişten günümüze nasıl evrildi?

Genellikle annelik daha sorunsuz gelişir. Her yıl daha fazla bağımsız çalışma yürütülüyor, nüfusun okuryazarlığı artıyor ve geçmişe kıyasla kadınlar artık bilgiye her zamankinden daha kolay erişebiliyor. Öte yandan, her zamankinden daha fazla bilgi var ve doğru verileri yanlıştan ayırmak hala bir sanat. Bu nedenle başarılı annelik için çok yönlü bir bakış açısıyla tüm yönleriyle incelemek ve aynı zamanda kalbinizi dinlemek değerlidir. Hiçbirini yapmayanlar, genellikle yararsız ve hatta müsrif olan her türlü aleti satın alarak kolayca pazarlama kurbanı olabilirler.

İyi bir çocuk yetiştirmek için yeterli bir anne olmanız mı gerekiyor?

Tarihte çok kötü ebeveynleri olan çocuklar iyi insanlar olmuş; aksine, çok iyi ebeveynleri olan çocukların şu ya da bu nedenle suçlu haline geldiği pek çok örnek vardır. Psikolojide ‘yeterince iyi anne’ diye bir kavram var. Gereği gibi güzel anneler olursak, çocuklarımızın doyma şansları artacaktır.

Kitabınız üç bölüme ayrılmıştır: ‘Doğum Öncesi’, ‘Doğum’ ve ‘Doğum Sonrası’. Peki bu süreçte babalar için neler söylemek istersiniz?

Endüstriyel gelişmeyle birlikte, erkeklerin babalıktaki tarihsel rolü değişti. Bunun başlıca nedeni, ailelerin birkaç nesil boyunca birlikte yaşamayı bırakması ve yavaş yavaş bir çocuğun bakımının artık tamamen kadın sorunu olmamasıdır. Dünya durmuyor ve bu oldukça yeterli. Ama yine de fizyolojimiz aynı kalıyor. Erkekler doğum yapamaz, emziremez ve genellikle bir bebekle anne kadar güçlü bir bağ kuramaz. Babalar bire birde örneğin tuvalet bağlantısı, yemek yeme, yatma vb. diğer çocuk bakımı konularıyla başarılı bir şekilde başa çıkabilmektedirler. Kitabımın adı ‘Doğal Anne’ olsa da eşlerini daha iyi anlamaları ve çocuğun bakımına nasıl katılacaklarını öğrenmeleri için erkeklerin de okumasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Siz de Instagram hesabınızdan konuyla ilgili bilgilendirici paylaşımlar yapıyorsunuz. Sizi takip eden annelerle nasıl iletişim kuruyorsunuz? Anlatmak istediğin bir anın var mı?

Instagram’ı açmadan önce YouTube için resimler yapıyordum ve birçok takipçim benden Instagram’ı açmamı istedi. İlk başlarda zor ve zaman alan bir iş olduğu için Instagram’a pek girmek istemedim. Ama sonra Amerika Afganistan’dan askerlerini geri çekti ve oradaki kadınların içinde bulunduğu kötü durumla ilgili yürek burkan haberler beni çok etkiledi. Özellikle okuma yazma bilmeyen, hakları çiğnenen kadınların kaderi beni çok üzdü. Bu yüzden bilgilerimi paylaşabileceğim bir blog oluşturmam gerektiğine karar verdim. Eğitim, özellikle annelik söz konusu olduğunda kadınlar için son derece değerlidir. Her gün kadınlardan çok samimi açıklamalar alıyorum ve onların anneliğini daha kolay ve keyifli hale getirebildiğim için çok mutluyum. Bu kadar geniş bir insan kitlesinin güvenine sahip olmak büyük bir nimet ve hepsine gerçekten minnettarım.

‘KALBİNİZİ DİNLEYİN – RAHAT OLUN’

Burada annelere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Çok kolay ama tüm anneliğin temelini oluşturan iki kelimem var. Bunları yüzlerce kez tekrarladım ve yine zevkle söyleyeceğim. 1: Kalbinizi dinleyin. 2: Rahat olun. Rahatladığımızda ve kendimizle temas halinde olduğumuzda, eylemlerimizin doğruluğundan emin olabiliriz, çünkü anne olana kadar Havva’dan (veya mitokondriyal Havva’dan) öğrenebileceğimiz tüm bilgilere bilinçaltı ve genetik olarak sahip olduğumuza inanıyorum. seviye.

Son zamanlarda ne yapıyorsun?

Hayata geçirmek istediğim geniş bir proje listem var ve bu listeye göre yavaş yavaş ilerliyorum. Şu sıralar anneler ve çocuklar için saf ve etkili bir bakım serisi oluşturmaya çalışıyorum. Planlarımda birkaç kitap daha var ve çok daha fazlası… Sürpriz.

bogazliyanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu