Sağlık

Karın İçi Sıcak Kemoterapi HIPEC Kanser Hastalarına Konfor Sağlıyor

Kanser tedavisinde son yıllarda gündemde olan HIPEC, hasta konforunu ve ömür mühletini uzatıyor. Karın içi sıcak kemoterapi uygulaması olarak bilinen HIPEC, donanımlı hastanelerde ve uzman takımlar tarafından yapılabiliyor. Sistematik kemoterapinin işe yaramadığı birtakım hastalara HIPEC uygulanması ile başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, karın içi sıcak kemoterapi uygulaması olarak bilinen HIPEC hakkında bilgi verdi.

HIPEC’in bedene toksik tesiri yok

Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy manasına gelen HIPEC, sıcak kemoterapi ilaçlarının karından pompalanarak verilen bir kanser tedavisidir. Bedene çok yüksek dozda kemoterapi verilmekte fakat toksik tesiri olmamaktadır. Bunun nedeni, ilaçların kan dolanımına enjekte edilmemesidir. Kemoterapi ilaçları yaklaşık 42 dereceye kadar ısıtılmaktadır. Kanserli hücreler, sağlıklı hücrelere nazaran ısıya daha hassastır. Ayrıyeten yüksek ısı, ilaçların hücrelere daha kolay girmesine ve daha güzel çalışmasına yardımcı olmaktadır. HIPEC aslında büyük bir operasyondur ve hastane ortamında uzman bir takım tarafından yapılması gerekir. Hasta hassasiyetle takip edilmektedir.

HIPEC kanserli hücreleri hedefliyor

Karın içi organlarda ortaya çıkan kimi kanser cinslerinde damar yoluyla verilen sistemik kemoterapi bazen beklenen etkiyi yapamayabilir. Tedavide sonuç alınamaması durumunda ise hastalık ilerlemektedir. HIPEC, apendiks, kalın bağırsak, yumurtalık kanseri, tümörün karın zarına tutulum yaptığı durumlar ile peritoneal mezotelyoma için kullanılan bir cerrahi tedavidir. Ayrıyeten mide kanserinin karına yayılması durumunda birtakım hastalarda bu tedavi ile muvaffakiyet elde edilmektedir. Hastanede ameliyathane ortamında gerçekleştirilen cerrahi bir süreç olan HIPEC, genel anestezi altında yapılmaktadır. Birinci olarak, genel cerrah hekimi tümörlü organı ve karın içine yayıldığı organları ve karın içi zarını (periton) kesip çıkarmaktadır. Bu adıma sitoredüktif cerrahi yahut CRS ismi verilmektedir. Akabinde kalan kanserli hücreleri hedeflemek için karın içine kemoterapi ilaçları bulunan ısıtılmış sıvı doldurulmaktadır.

İlaçlar 30-90 dakika bedende kalıyor

Cerrahi sırasında ameliyathanede bulunan onkoloji uzmanı tabipler ilaçların tam kombinasyonuna ve bedende kalma mühletine karar vermektedir. Birçok durumda, bu mühlet 30-90 dakika ortasındadır. Cerrahi takım, ilaçların karın içinde dağılması için uygun konumda dren yerleştirmektedir. Daha sonra belirlenen müddette yerleştirilen drenlerden HIPEC aygıtı yardımıyla karın içine sıcak kemoterapi uygulaması yapılmaktadır. Kâfi vakit geçtiğinde, ilaçlar karından boşaltılacaktır. Ameliyat anında hasta anlık olarak izlenmekte, uygun sıvı tedavisi verilmekte ve hastanın beden ısısı tecrübeli anestezi doktorları tarafından izlenmektedir.

HIPEC tedavisinin aktifliği kanser çeşidine, karın zarına yayılımın ne seviyede olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu tedavi; yumurtalık, apendiks ve periton tümörlerinde epeyce tesirlidir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu