Yaşam

Jeanette Winterson’dan iyi sanat ve dürüst yalanlar

Sanat ve Yalanlar’ın üç tanıdık anlatıcısı var: Handel, Sappho ve Picasso. Ancak İngiliz edebiyatının en güçlü yazarlarından biri olan Jeanette Winterson, bu kitabında onları büyük ölçüde tanınmaz hale getiriyor ve her birine bambaşka bir hayat veriyor.

Handel bir cerrahtır, rahiplik okuluna giden ancak başarısız olan Katolik bir rahiptir. Seçkin eğilimleri nedeniyle kendisini Allah adamı olmaya layık görmemekte, doktor olmak ise onu toplumsal sorunları incelemeye itmektedir… Kısacası tatmin olmamıştır.

Picasso ise kardeşi tarafından istismara uğrayan bir kadın sanatçıdır. Ailesi onu anlamak ve desteklemek bir yana, buna “karanlık ruh dünyası” yüzünden sebep olduğunu düşünüyor. Tarihte bildiğimiz şekliyle anlatıcılardan sadece biri karşımıza çıkar:

Sappho…

Okuyucu için unutulmaz bir söyleşi

Kendini şehvet düşkünü ilan eden ve kendini dil ile duygusallık birliğini incelemeye adamış antik Yunan şairi. Bu üç karakter ölüme giden bir trende ya da sonsuzluğa uzanan sembolik bir denizde buluşuyor.

Yol boyunca anlatacaklarının okuyucunun unutması zor uzun bir sohbet yaratmak yerine sanat, cinsellik, din, toplumsal baskı ve ataerkilliğin tehlikeleri hakkında uzun bir sohbet yaratacağından haberleri yok.

Sayfa: 232

İyi sanat, dürüst saçmalık…

Sanat ve Saçmalık kolay bir anlatı değil. Winterson’a göre bu kitap sanatla ilgili bir kitap. Tartışmacı ve vaaz verici görünmeden sanat hakkında bir kitap yazmak zor ama o bunu üslubu ve sıra dışı buluşlarıyla başarıyor. “Otobiyografi diye bir şey yoktur; yalnızca sanat ve yalanlar var.”Winterson diyor.

Evet, anlattığı üç hayat da kesinlikle sanat ve saçmalık: düzgün sanat ve baştan sona dürüst saçmalık.

Kitaptan…

“Geçmişimi, yaşadığım evi iki merdiven birbirine bağlıyor; bunlardan biri benim kullandığım, obur oburların kullandığı merdiven. Özel merdivenim beni çocukluğumun bodrum katından, içinde bir masa ve bir masadan başka hiçbir şeyin olmadığı küçük, boş odalara götürüyor. Oburların kullandığı merdiven ise geniş kattan üst kata kadar kendinden emin kıvrımlarla yükseliyor. Eski meşe kesmelerden yapılmış. Bunun tek bir adımı bile kolay değil. Başkalarına açık olan yol tarafımdan yapılmıştır…”

Kitap hakkında kim ne söyledi?

“Winterson, alternatif dünyasını cesur, tuhaf ve çoğu zaman göz kamaştırıcı derecede güzel diliyle hem komik hem de son derece ciddi bir şekilde canlandırıyor.”

San Francisco Chronicle

Öngörülemeyen akımlara rağmen Winterson, kitabın akışıyla okuyucuyu etkileyecek kadar iyi yazıyor ve kendisinin de söylediği gibi, yazılarının kanatlandığı bazı anlar var.”

Bağımsız

“Dilin canlılığı ve esnekliğini, yazarların güzellik arzusunu, felsefe, sanat ve cinselliğe dair ciddi soruları düşünmek istiyorsak Jeanette Winterson’a minnettar olmalıyız… O, yazmaya devam edecek bir yazar. şaşkınlık, mutluluk ve öfke. Sanat ve Yalanlar bunların hepsini yapıyor.”

Edebi İnceleme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu