Haber

Çin’in Sabit Varlık Yatırımları Yılın İlk 10 Ayında Yüzde 5,8 Arttı

BEİJİNG, 15 Kasım (Xinhua) — Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) Salı günü açıkladığı verilere göre, Çin’in sabit varlık yatırımları, yüksek teknoloji kesimlerine yatırımlarda süratli büyümenin devam etmesiyle bu yılın birinci 10 ayında geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 5,8’lik artış gösterdi.

NBS açıklamasında, Ocak-Ekim döneminde sabit varlık yatırımlarının toplamda 47,15 trilyon yuan (yaklaşık 6,7 trilyon ABD doları) olduğunu belirtti.

Büyüme hızı, yılın ilk üç çeyreğinde görülen yüzde 5,9’luk artışa nazaran yavaşlama sergiledi. Ekim’de yatırımlar, Eylül’e nazaran yüzde 0,12’lik artış gösterdi.

Ocak-Ekim döneminde özel sektörden sabit varlık yatırımları, yıllık bazda yüzde 1,6’lık artışla 25,84 trilyon yuana çıktı.

Altyapı ve imalat dallarındaki yatırımlar sırasıyla geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 8,7 ve yüzde 9,7 yükseldi. Emlak geliştirme kesimine yatırımlarsa kelam konusu devirde geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 8,8’lik gerileme sergiledi.

NBS verilerine göre Çin’in yüksek teknoloji bölümleri, yılın birinci 10 ayında sabit varlık yatırımlarında çok büyük genişleme sergilerken, yüksek teknolojili imalat ve hizmet bölümlerinde geçen yılın tıpkı devrine nazaran sırasıyla yüzde 23,6 ve yüzde 14 artış görüldü.

Özellikle elektronik ve bağlantı ekipmanları imalatı ile araştırma ve tasarım hizmetlerinin alt kesimlerine yatırımlarda sırasıyla yüzde 28,7 ve yüzde 22,5’lik artış yaşandı.

Çin, bu yıl yatırımları teşvik etmeye yönelik bir dizi tedbir açıkladı. Örnek olarak, tüm ülkedeki lokal hükümetler, yatırımı teşvik etmek üzere özel emelli tahvillerin kullanımını kolaylaştırdı.

Maliye Bakanlığı bilgilerine nazaran bu yılın birinci üç çeyreğinde 3,54 trilyon yuanın üzerinde kıymete sahip yeni özel gayeli lokal hükümet tahvilleri çıkarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu