Sağlık

Bitki çayı tüketiminde püf noktalar… İşte sağlığa faydalı 3 bitki çayı…

İSTANBUL (İGFA) – Doğu Asya’daki tarihi kökleri ile dünyanın her yerinden farklı kültürlerden insanlar binlerce yıldır çay içmektedir. Günümüzde dünyada sudan sonra en çok tanınan ikinci içecek olan çayın sağlığa da katkı sağladığı bilinmektedir.

Bir dizi araştırma, yeşil çay gibi bazı çayların bağışıklık sistemini güçlendirebildiğini, iltihapla savaşabildiğini, kardiyovasküler sağlığı destekleyebildiğini ve hatta bazı kanserlerin gelişimini engelleyebildiğini gösteriyor.

Sabri Ülker Vakfı, çay tüketimine ve sağlığa faydalarına dikkat çekerek, sağlığa faydalı 3 bitki çayını paylaştı.

ZENCEFİL ÇAYI

Halk arasında mide bulantısı ile tanınan zencefil çayı, baharatlı ve ağır bir tada sahiptir. Zencefil kökünde bulunan temel bir biyoaktif bileşik olan antioksidan gingerol içerir. Bu bileşik hastalıklarla savaşır. Zencefil ayrıca B3 ve B6 vitaminleri, demir, potasyum ve C vitamini gibi eser miktarda vitamin ve mineral içerir.

Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir, ancak aspirin veya klopidogrel (Plavix) gibi antiplatelet ilaçları veya varfarin (Coumadin), apixaban (Eliquis), dabigatran (Pradaxa) veya rivaroxaban (Xarelto) gibi antikoagülan ilaçları kullanan kişilerde tehlikeli durumlara neden olabilir. Zencefilin ameliyat sırasında ve sonrasında ekstra kanamalara neden olabileceği de akılda tutulmalıdır. Rastgele bir sağlık sorununuz varsa veya hamileyseniz zencefil çayı tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Papatya çayı

Papatya çayı yatmadan önce tüketilmesi gereken sakinleştirici özelliği olan bir içecekten çok daha fazlasıdır. Çok eski çağlardan beri çeşitli sağlık durumlarında doğal bir ilaç olarak kullanılan papatya, başta antioksidan görevi gören flavonoidler olmak üzere çeşitli biyoaktif fitokimyasallar içerir.

Araştırmacılar, çayın anti-inflamatuar ve anti-anksiyete etkileri olduğunu gösteriyor. Araştırmalar ayrıca papatyanın yaşa bağlı kemik kaybını yavaşlattığını gösteriyor. Diğer bitkilerden gelen polenlerle çapraz kontaminasyon olabileceğinden, özellikle polenlere karşı şiddetli alerji öykünüz varsa, papatyadan uzak durmayı unutmayın!

ebegümeci çayı

Ebegümeci çayı, ebegümeci bitkisinin parlak renkli çiçeklerinden yapılır. Kaliks, ebegümeci bitkisinin çiçeği koruyan kısmıdır. Kurutulmuş kaliksler ebegümeci çayında kullanılır ve ferahlatıcı ama mayhoş bir tat verir.

Bir diüretik olan hidroklorotiyazid ilacı kullanıyorsanız, ebegümeci çayı ile etkileşime girebileceği için ebegümeci çayı içmekten kaçının. İlaç kullanıyorsanız ebegümeci çayı içmeden önce kullandığınız ilaçla olumsuz bir etkileşimi olup olmadığını öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu