Haber

1 milyon Sakaryalıyı ilgilendiriyor… Deprem açısından bir ilk olacak

SAKARYA (İGFA) – Deprem bölgelerinde yer alan Sakarya’da Büyükşehir Belediyesi, şehrin fiziki yapısının güçlendirilmesi ve olası afetlere karşı hazır hale getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda doğal afetlerden kaynaklanan can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla Sakarya’da Güney Kore merkezli “Afet Erken Uyarı Sistemi” hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Güney Kore Smart Geotech yetkilileri sensörlerin test edilmesi için Sakarya’da çalışmalara başladı.

HENDEK BAKACAK’TA İLK TEST UYGULAMASI

Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı MOLIT’in desteğiyle “Akıllı Şehir Çözümleri” kapsamında “Afet Erken Uyarı Sistemi” projesi Sakarya’da hayata geçiriliyor. Projeyi hayata geçirecek Smart Geotech firmasının yetkilileri, cihazın prototipini test etmek için Sakarya’ya geldi. Heyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Aziz ile bir araya gelerek çalışmanın detaylarına ilişkin sunum yaptı.

Bu sensörler öncelikle pilot alanlara yerleştirilecek. Yer altında meydana gelen depremleri erken tespit etme yeteneğine sahip olan sistem, yetkililere ve vatandaşlara erken bildirimde bulunabilecek. Proje hızlı bir şekilde tamamlanırsa deprem durumunda 1 milyon Sakaryalı için hayati önem taşıyacak.

İlk uygulama Hendek-Bakacak heyelan bölgesinde yapılacak. Bu bölgede yapılacak testler sonrasında su ve doğalgaz sınırları gibi hassas altyapıların korunması amacıyla bu sensörler yerleştirilecek. Yerde deprem etkisi yaratmayan ancak yıkıma neden olan depremlerin yeraltındaki hareketi incelenecek ve bu sensörlerden elde edilen verilere göre altyapı inşaatı şekillendirilecek.

Yer hareketi sonucu oluşabilecek kütle, eğim ve heyelanlar yerleştirilecek yüksek hassasiyetli sensörler aracılığıyla anlık olarak AKOM’a bildirilecek ve toplanan bu bilgiler analiz edilerek hızlı bir şekilde önlem alınabilecek. Bu sensörler sayesinde yer hareketi erken tespit edilerek can ve mal kaybı tehlikesine karşı önlem alınabilmekte, riskli yerleşim yerleri, kümes yolları, su ve doğalgaz gibi stratejik sınırlar heyelanlara karşı korunabilmektedir.

Belediye Başkanı Ekrem Şanlı, Türkiye’de depreme hazırlık konusunda bir ilke imza atacaklarını belirterek, “Yaptığımız araştırmalar ve temaslarla Sakarya’da çığır açacak teknolojiye ulaştık. Güney Kore’den gelen heyet detaylı bir sunum yaparak saha çalışmalarına başladı. Yürüttüğümüz altyapı ve üstyapı projelerinde büyük değer taşıyan teknoloji sayesinde önemli önlemler alabileceğiz. Yer altı su, doğalgaz ve elektrik altyapıları sensörlerden elde edilecek bilgilerle korunacak ve konumları buna göre şekillendirilecek. Ayrıca erken uyarı sistemi de tüm vatandaşlarımız için hayati önem taşıyor. Bizi deprem konusunda erken uyardığında hemen harekete geçebileceğiz. Sürece ilişkin tüm gelişmeleri yakın zamanda vatandaşlarımızla paylaşacağız” dedi.

haberdemirozu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu