Ekonomi

Yasak sonrası büyüyen hamsinin ağırlığı 50 liradan 100 liraya çıktı.

Çanakkaleli balıkçılar, Marmara Denizi ekosistemini korumak ve gelecekte balıkçılara daha ekonomik katkı sağlamak amacıyla Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında hamsi avcılığının durdurulması kararını memnuniyetle karşıladı. Yasaklar öncesinde boyu 7-8 santimetre olan hamsi tezgahlarda 50 liradan satılırken, yasaklar sonrası tezgahlarda satılan hamsi 15 santimetreye çıkarak 100 liradan satıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında her türlü ticari hamsi avcılığının 21 Şubat 2023 saat 15:00 itibariyle durdurulduğunu duyurdu. Yasak kararı ile hamsinin korunması amaçlanıyor. Marmara Denizi’nin ekosistemi ve gelecekte balıkçılara daha fazla ekonomik katkı sağlamak. Çanakkale balıkçıları yasak kararını memnuniyetle karşıladı. Yasak öncesi 7-8 santimetre olan hamsinin boyu, tezgahlarda 15 santimetreye çıktı. Yasak öncesi 50 lira olan hamsinin fiyatı iriliği ve 15 santimetreye varan boyu nedeniyle 100 lirayı buldu.

“Büyük balık geliyor”

Çanakkale Balık Hali’nde balık tutan Volkan Kaşıkçı, yasak kararının doğru olduğunu söyledi. Bu doğru bir karar. Çok ince hamsi geliyordu. Şimdi balık büyüdü, büyük balık geliyor. Fiyatı 100 liraya kadar yükseldi. Hamsi büyümek zorunda. Şimdi sezon bitti. Yaz dönemine yaklaşıyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda hamsi biraz daha büyüyecek. Balık çeşitleri oldukça fazladır” dedi.

“Ege ve Karadeniz’den iri hamsiler denize indirildi”

Hamsi yasağının 3-4 gün önce başladığını belirten balık hali esnafı Hasan Doğuş Tunç, “Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nı kapsayan bir yasak. oradaki hamsi popülasyonunun çok az olmasına etkisi oldu.İnce balık piyasadan kayboldu.Geçen haftalarda zayıf dediğimiz hamsinin kilosu 50 liradan satılıyordu.Fiyatı uygundu çünkü Boyları küçüktü. O hamsinin artık avlanması yasak olduğu için Ege ve Karadeniz’den iri hamsiler piyasaya sunuldu. Bu kez balığın fiyatı fiyata yansıdı. “Şu anda iri hamsiler satılıyor. tezgahlarda 100 liradan satılıyor. Doğal denizi etkileyecektir. Balık popülasyonu avlanmaz, yani diğer balıklar için yem açısından bir popülasyon olduğu için diğer balıkları da etkiler. Ayrıca balığın biraz daha büyümesine yardımcı oluyor” dedi.

Çanakkale Balık Hali’nde lüfer 250, sarı kanat 200, uskumru 120, tekir 150, istavrit 100, çipura 140 ve levrek 180 liradan satılıyor. – ÇANAKKALE

samandag-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu