Ekonomi

TİM Lideri Gültepe: Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeli

Gültepe, Avrupa Birliği’nin temellerinin atıldığı gün olarak kutlanan “9 Mayıs Avrupa Günü” münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin ekonomik çıkarlarının ağır çıkarlara ve Avrupa ile bütünleşmeye dayandığını söyledi.

“AVRUPA’YA İHRACATIMIZ 2022 YILINDA 140 MİLYAR DOLAR OLDU”

Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatının 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 12,4 artışla 140 milyar dolar olduğunu vurgulayan Gültepe, “Türkiye ile Avrupa arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel çıkarların daha da geliştirilmesi gerekiyor. ekonomik verilere bakıyoruz, ihracatımızın yüzde 55’ini aldığını görüyoruz.

En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya ve Fransa olarak sıralanıyor. Avrupa kıtasına en çok ihracat yapan ilk 5 sektör ise otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon, kimyasal madde ve mamulleri, demirli ve demirsiz metaller ile elektrik ve elektronik oldu. Ülkemizin 2025 yılında 300 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedefe ulaşabilmek için Avrupa’ya ihracatımızı 200 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor.

“İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRACAK PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

TİM Başkanı Gültepe, Avrupa ile süregelen işbirliğini daha da artırmak için projeler geliştirdiklerini belirterek, “Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde ‘Ticarette Yeni Ufuklar’ etkinlik serimizin ilkini başkonsolosluk temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdik. İstanbul’da bulunan Avrupa ülkelerinin sayısını artırmanın yollarını tartıştık.

Türkiye ve Avrupa karşılıklı ticarette değerli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli hayata geçirmek adına Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi talebimizi ilgili taraflarla paylaştık. Aynı zamanda tarım, kamu alımları, hizmetler ve e-ticaret gibi alanlarda da işbirliklerimizi artırmamız gerekiyor.”

“Ticarette Yeni Ufuklar” serisinin farklı ülke kümeleri bazında devam edeceğini belirten Gültepe, önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye Teşkilatı Devletleri, Uzak Doğu ve Asya Ülkeleri ile Transatlantik ve Güney Amerika ülkeleri etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu