Haber

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı açıklandı

“Millet İttifakı” geçen hafta yaşadığı aday krizinin ardından yoluna altı değil beş olarak devam edecek. 6 Mart toplantısında hem aday hem de geçiş süreci yol haritası açıklanacak.

Akşener’siz Buluşma

2 Mart toplantısında 5 liderin Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi üzerinde anlaşmaya varmasıyla masadaki kriz çözülemezken, İYİ Parti anket çağrısı yaparak seçimde önde olduğu belirtilen Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ı seçti. Aday olmak için anketler. 4 Mart’ta bir araya gelen 5 lider, “Milletimizin masası ilk günkü istikametinde çalışmalarına devam etme kararlılığındadır” açıklaması yaptı. UYGUN Partisi de Akşener’in toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Kılıçdaroğlu açıklanacak

Beşli Masalar, hem ortak adayı hem de geçiş sürecinin yol haritasını görüşmek ve kamuoyuna duyurmak için saat 14.00’te Saadet Partisi Genel Merkezi’nde toplanacak. Millet İttifakı’nın adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu artık kesinlik kazandı.

Beşli masa toplantısında İYİ Parti seçmenine ve partisine yapılacak davetler de görüşülecek. Bu davetin, adaya takviye kuvvet vermenin ötesinde, parlamenter sistemin amacına yönelik süreçte birlikte hareket etmeyi içeren bir davet olabileceği belirtiliyor. Aday üzerinde uzlaşı olmasa da parlamenter sisteme geçiş, anayasa değişikliği ve muhalefetin seçimi kazanması halinde atılacak adımlar olmak üzere masada uzlaşılan üç ana konu bulunuyor. Beş Levha’da üç belgenin de dikkate alındığına dair beyanname verileceği kaydedildi.

Geçiş süreci nasıl olacak?

Daha önce tartışılan geçiş sürecine ilişkin taslak, bir “istişare”, “uzlaşma” ve “yönetişim” beyanı içermektedir.

Seçilen cumhurbaşkanının partisiyle bağlarını kesmesi de gündemde. Ancak bu konuda masada farklı görüşler var. Cumhurbaşkanı’nın geçiş döneminde parti üyesi olabileceği ancak daha sonra yapılacak düzenlemelerden sonra partisinden ayrılabileceği kaydedildi. Görüşmede bahsin netlik kazanması ve ilgili kağıdın verilmesi de beklentiler arasında.

Beşli Masa’nın seçimi kazanarak Cumhurbaşkanlığı Hükümeti kurma ihtimali nedeniyle kabine dağılımı da yol haritasının önemli başlıklarından biri olacak. Kabinede yer alan 5 partinin her birine birer bakanlık verilirken, diğer bakanlıklar oy dağılımlarına göre değerlendirilecek.


Beş Sofra’nın 6 Mart mitingine Saadet Partisi ev sahipliği yapacakFEYYAZ BOZKURT/Saadet Partisi

Taslak geçiş programına göre tüm atamalar cumhurbaşkanı tarafından yapılmayacak. İkili ve üçlü hükümler geri gelecek. Bakanlar ilgili birimlere kendi atamalarını yapacak.

Mevcut Anayasa’ya göre, atamalarla ilgili sorumluluk ve yetki Cumhurbaşkanı’na aittir. Anayasa değiştirilmeden bazı adımların atılamayacağı kamuoyuna duyurulacak ve mevcut anayasa çerçevesinde Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini kullanacağı kamuoyuna duyurulacak. Ancak bu yetkileri kullanırken “istişare mekanizmasını işleteceği” belirtilecektir.

Kılıçdaroğlu ziyarete başlayacak

Beşli Tablo, seçim kararı alındıktan sonra resmen bir “ittifak” haline gelecek. İsmin “Millet İttifakı” olarak devam edip etmeyeceği de 6 Mart’taki toplantıda ele alınacak. CHP’li bir kaynak, “Masa beşli devam edecek ama cumhurbaşkanı adayı tüm partilerle görüşecek” dedi.

Bu süreçte adayın açıklanmasının ardından Kılıçdaoroğlu’nun AKP ve MHP dışında mecliste olan veya olmayan tüm partileri ziyaret edeceği belirtildi.

Revize liste çalışması

Beş parti, seçime listeyle nasıl girileceği konusundaki çalışmaları da gözden geçirecek. Bir önceki çalışma altı yılda yapıldığı için yeni bir çalışma yapılarak liderlere sunulacağı bildirildi.

Partilerin kendi logolarıyla seçime girebilmeleri için en az 41 ilçede liste yapmaları gerekiyor. Bu durumda “en az 300 milletvekili” mottosuyla hareket eden Beşli Tablo, hangi partinin hangi listede yer alacağını il il, bölge bölge belirleyecek.

Saadet, Gelecek, Deva ve Demokrat partilerinden bazı isimlerin CHP listelerinden de seçime girebileceği belirtiliyor. Bu durumda CHP listesinden 50’den fazla kişinin seçime gireceği iddia edildi. CHP kaynakları bunu doğrulamazken, devam eden çalışmalara dikkat çekti. CHP listelerine girecek isimler CHP ve örgütlerinde rahatsızlık yaratacak boyuta gelebilir. Bu nedenle çalışmaların hassasiyetle sürdürülmesi amaçlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu