Ekonomi

Gayrimenkul alımlarında alternatif kaynaklar masaya yatırıldı

BEMO ve Atış Şirketler Grubu’nun BURSA’da düzenlediği panelde gayrimenkul sektöründeki daralma ve son dönemde yükselen enflasyon masaya yatırıldı. Konusunda uzman konukların da konuşmacı olarak katıldığı panelde, tüketicinin gayrimenkul alımlarında alternatif kaynaklar değerlendirildi.

Atış Şirketler Grubu ve Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) ‘Gayrimenkul Alımlarında Alternatif Finansman Sistemleri’ konulu bir panel düzenledi. Panele BEMO Başkanı Erdal Çelebi, Atış Şirketler Grubu CEO’su Ahmet Atış, Piri Reis Üniversitesi katıldı. ekonomi ve Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve İktisat Gazetesi Yazı İşleri Kurulu Başkanı Erdem Oğuz konuşmacı olarak katıldı. Emlak ve konut departmanından yaklaşık bin kişinin katılımıyla düzenlenen panelde, yükselen enflasyon, düşen enflasyon ve artan enflasyon karşısında tüketicinin gayrimenkul alımında alternatif kaynaklar değerlendirildi. Programın moderatörlüğünü Gentleman Dergi İmtiyazı sahibi Optimist Grubu Ajans Lideri Feyzan Ersinan yaptı.

“FİRMALAR TAŞIN ALTINDA EL TUTMALI”

Atış Şirketler Kümesi CEO’su Ahmet Atış, konut sektöründe arz-talep istikrarının sağlanması ve tüketicilerin alışveriş yapabilmesi için enflasyonun düşmesi gerektiğini, firmaların da bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Avrupa’daki bazı konut sistemlerinin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirten Ahmet Atış, “Firmaların sorumluluk alarak finansman yöntemleri geliştirmesi ve bunu bankalarda modellemesi gerekiyor. Kabul ettirme şansımız çok zor. Burada 4.360 bağımsız bölümle bu kampanyayı 3 ay boyunca yürütmeyi planlıyoruz. 4.300 müşteride 22 milyar satış hedefimiz var. Burada da 16 milyar liralık 60 ay vade sistemi kurduk. Toplantı yaptık. Altı yıl önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yaptığımız toplantıda ortak şirket kurma teklifi getirdiler. O zamanlar dalın ayakları yere basmıyordu, bizim de yoktu. Brüt olarak 300 metrekarelik daireler yapıyorduk. Sosyal konut bize çok mantıksız geldi. ama depremden sonra en büyük ihtiyaç aslında bu, yani TOKİ’den başka sosyal konut projesi olmaması. Bunu yapmanın en keyifli yolu ve prosedürü Avrupa Toplu Konut sistemini Türkiye’ye uyarlamaktı. Aynı projeyi birden çok noktada yaparak, malzeme fiyatlarını düşürerek, toplu arsa alıp daha uyguna mal ederek, piyasa şartlarının yüzde 30-40’ı altında işler üretme şansı yakalayabiliyoruz. Her uzmanlık farklıdır. Bahsettiğim sosyal konut alanında da bu geçerli” dedi.

‘ENFLASYONU DÜŞÜRMEK ZORUNDAYIZ’

Enflasyonun düşmesi halinde emlak ve konut sektöründeki daralmanın giderileceğini belirten Piri Reis Üniversitesi İktisat ve Maliye Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Erhan Aslanoğlu, “Enflasyon Türkiye’de 10, Amerika’da 2 diyemeyiz. Dünyada yaşadığımız gibi bunun da bir örneği var. Bunu da hedeflememiz lazım. 2’ye gelmesi zaman alacak, ama biz 15 yıldır, son 65 yıldır 5’i hedefliyoruz, gittik, o yüzden kesinlikle ve kesinlikle düşürmemiz gerekiyor, enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapmamız lazım, bunu yaparsak faizler aslında düşer. Türkiye’de enflasyonun 2’ye ulaştığını varsayalım.Sizce bankaların yıllık konut kredisi faiz oranları ne olur?Banka kaç mevduat toplar?Yılda 3 kredi verecek bize.Bu biraz Ayda 0,25. O zaman kira öder gibi ayda 0,25 faiz oranıyla 20 yıl vadeli kredi ile ev almak mümkün olacak.Bunu daha kolay yapabilmek için temelde enflasyonla mücadele çabaları var. çok değerli.Aslında tüm bu olayların temelinde enflasyon var.Finansal piyasaların normalleşmesi için enflasyonun düşmesi gerekiyor, kur riski azalacak. ‘İndir ve bırak’ dememiz gerekiyor. Düşerken, maliyetine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunu başardığınızda, çok farklı bir dünya olacak. Hem konut sektöründe hem de Türkiye ekonomisinde hem kişi başı gelir artacak, hem konut değeri yükselecek hem de hayallerimize ulaşacağız.

‘VATANDAŞIMIZIN KONUTA ULAŞMASINDAKİ ZORLUKLAR BİZİ HAZIRLIYOR’

Gayrimenkul sektörünün bankalardan çektiği kredilerde son dönemde bazı sıkıntılar yaşandığını ifade eden BEMO Başkanı Erdal Çelebi, “Maliyetlerin bu kadar arttığı ve oranların bizi şaşırttığı bu dönemde maalesef pandemi derken şok, şok… , ve seçim, emlak departmanı birçok aşamada ve zamanında duraklamalara girdi.Bugün faiz oranlarının yüzde 35-40 bandında olduğu dönemde, düne kadar bankaların kapımızı çaldığı dönemde ve ‘Kredi alalım’ dedi bugün gittiğimizde bir ucube milletin oraya gittiğini görmek beni çok üzüyor.Ama bir gün bunun hesabı sorulacak.Bize kapılarını açmayanlar gelince gün gelir hak ettikleri fiyatı böyle bir toplantıda onlara göstereceğiz.İşgücü ve birçok enstrümanın aynı anda olması sonucu vatandaşlarımızın konuta erişiminde yaşanan sıkıntıları görmek bizleri çok üzmektedir. Zamanın katma değeri ne yazık ki bugünden görülmüyor, geçmişe ve gelecek yıllara yansıması da yok” dedi.

Panelin ardından Ahmet Atış ve Erdal Çelebi tarafından katılımcılara Bursa’nın simgesi ipek tablo takdim edildi.

kagizmanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu