Haber

Doğu ve Güneydoğu’da Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlamaları

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü, Diyarbakır, Elazığ, Batman, Şırnak, Siirt, Mardin ve Bingöl’de törenlerle kutlandı.

Diyarbakır’da Valilik önünde düzenlenen törende Büyükşehir Belediyesi Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su ile 7’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, bölgedeki vatandaşları ve askeri birlikleri selamladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende konuşan Vali Su, Cumhuriyetin ilanının 100’üncü yılını hep birlikte kutlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Birlik ve beraberliğin en değerli güç olduğunu vurgulayan Su, şöyle konuştu:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında büyük milletimizin zaferle sonuçlandırdığı İstiklal Harbimizi Cumhuriyetle taçlandırdığı gündür. Büyük milletimizin vatanı için riske atabileceği istikbal ve istikbaldir. Birlik ve beraberlik içerisinde her türlü imkansızlığa ve zorluğa rağmen inançla, inançla destansı bir mücadele vererek istiklale, milli ve manevi değerlere, destansı bir mücadeleye imza atıyoruz.” “Bu, bağımsızlığımızdan vazgeçmeyeceğimizin tüm dünyaya ilan edildiği gündür.”

Törende Büyükşehir Belediyesi bandosu konser verdi, halk oyunları ekibi gösteri yaptı, öğrenciler şiir okudu.

Tören birliklerinin geçit töreni sırasında helikopterler de uçtu.

Törene CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alparslan Demiray, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Kıdemli Albay Fazilet Ersoy, askeri yetkililer, kurum ve kuruluşlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit ve gazi aileleri ile vatandaşlar katıldı.

Bisiklet türü düzenlendi

Kentteki kutlamalar kapsamında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından “29 Ekim Türkiye Yüzyılı” temasıyla bisiklet turu düzenlendi.

Merkez Kayapınar ilçesindeki Kent Meydanı’nda toplanan bisiklet tutkunları, Vali Ali İhsan Su’nun start vermesinin ardından Türk bayrakları eşliğinde Mahabat Bulvarı’na doğru pedal çevirdi.

Etkinlik sırasında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yol güvenliği sağlandı.

Elazığ

Elazığ Zübeyde Hanım Caddesi’nde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Vali Ömer Toraman burada yaptığı konuşmada, bunun Kurtuluş Savaşı’nda gösterilen millet iradesinin, azminin, kararlılığının, öngörüsünün, birlik ve beraberliğinin simgesi olduğunu söyledi.

Toraman şunları söyledi:

“Kahraman ecdadımızın bize bıraktığı en değerli miras olan Cumhuriyetimizi bulunduğu yerden daha ilerilere taşımak için üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirerek, yorulmadan, yorulmadan tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bugün birlik ve beraberliğimizi korumak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için Türkiye millet olarak 100’üncü yılını kutlayacaktır.” “El ele vererek inşa etmeye kararlıyız.”

Daha sonra İl Jandarma Komutanlığı komando timleri gösteri yaptı. Daha sonra Elazığ Belediyesi Mehter takımı ve folklor grubu gösteri yaptı, şiirler okundu ve kortej geçti.

Törene Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 8’inci Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Cihan, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, kurum müdürleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

yarasa Adam

Batman’da Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Canalp’in tebrikleri makamında kabul etmesi sonrasında Turgut Özal Bulvarı’nda tören düzenlendi.

İstiklal Marşı’nın söylendiği törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Daha sonra Vali Canalp ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, bölgedeki vatandaşları selamladı.

Öğrencilerin şiir okuduğu ve halk oyunları sergiledikleri törende Vali Canalp, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Daha sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kentte düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

F16 savaş uçakları törenin yapıldığı alan üzerinde gösteri uçuşu yaptı.

Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Adem Taşkın, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, askeri personel, kamu kurumu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şırnak

Şırnak’ta kutlamalar Vali Cevdet Atay’ın tebrikleri makamında kabul etmesiyle başladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Törende Vali Atay, Belediye Başkanı Mehmet Yarka ve 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç, bölgedeki vatandaşları selamladı.

Törende konuşan Vali Atay, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılını milli birlik ve beraberlik içinde, 100 yıl öncesinin ruhunu yaşatarak kutlamanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Vali Atay şunları söyledi:

“Birlik ve bütünlüğümüzü, demokrasimizi ve kardeşliğimizi korumaya, Cumhuriyetimizin temel değerlerini her tartışmanın önünde tutmaya devam edeceğiz. Asil milletimiz ve genç nesillerimiz, bu büyük mirasın 100’üncü varlığıyla korunması ve daha da güçlendirilmesi sorumluluğunu taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 1 yıllık tarihi misyonu ve vizyonu.”

Törende öğrenciler şiirler okudu ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinlik resmi geçit töreniyle sona erdi.

Törene Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Şahin, ŞÜ Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Siirt

Siirt’te kutlamalar, Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Kızılkaya’nın Valilik binası girişinde tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda devam eden törende İstiklal Marşı söylendi.

Burada konuşan Vali Kızılkaya, Cumhuriyetin bir kez daha dirilişin sembolü olduğunu söyledi.

Kızılkaya, tarihin engin devlet tecrübesi, özgürlük ve bağımsızlığa duyarlılığı, insanı merkeze alan medeniyet ufku ile kendilerine büyük bir miras bıraktığını belirterek, şöyle konuştu:

“Her zaman bağımsızlığına düşkün olan milletimiz, ‘Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir’ diyor. “Türkiye Cumhuriyeti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde uluslararası sömürgeci güçlere karşı verdiği destansı kurtuluş mücadelesiyle tarihine bir altın sayfa daha eklemiş, Türkiye Cumhuriyeti bağımsızlık mücadelesi veren halklara da umut ve ilham kaynağı olmuştur. “

Şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterileriyle devam eden etkinlikte, tekvandocular gösteri yaparken, müzik grubu da resital verdi.

Programda “Demokrasi ve Cumhuriyet” konulu fotoğraf, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Bölgede uçan Jandarma Genel Komutanlığı’na ait S-70 ve ATAK helikopterleri katılımcıları selamladı.

Etkinlik resmi geçit töreniyle sona erdi.

Törene AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, Siirt 3’üncü Komando Tugayı Komutan Yardımcısı Yarbay Hüseyin Altınışık, Cumhuriyet Başsavcısı Tuğun Sarıca, Adalet Kurulu Başkanı Murat Cirit, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Nihat Şındak, Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, İl Emniyet Müdürü Hakan Yıldırımoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, kamu kurumu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

mardin

Mardin 21 Kasım Şehir Stadı’nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

Törende konuşan Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Akkoyun, 100 yıl önce gençlerin, yaşlıların, kadınların ve erkeklerin vatanı korumak ve düşman işgalinden kurtarmak için şanlı bir mücadele verdiğini hatırlattı.

Cumhuriyetin ilelebet payidar kalacağını belirten Akkoyun, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bugün, bu değerli mirası korumak ve ileriye taşımak için hep birlikte çalışmak, Cumhuriyetimizi daha da güçlendirmek en önemli görevimizdir.” söz konusu.

Programda şiirler okundu, halk oyunları ve sporgösteriler sunuldu.

Törene, 70’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yaşar Dener, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları katıldı. gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar.

Bingöl

Bingöl Şehir Stadı’nda düzenlenen törende atletizm müsabakaları yapıldı, öğrencilere şiirler okundu, karate, tekvando ve halk oyunları gösterileri yapıldı.

Vali Ahmet Hamdi Usta, törende tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, “29 Ekim’de her şey bitti sanıldığında ‘Hayır bitmedi’ dediler. “Toplumun tüm kesimlerinin tek vücut olarak bağımsızlığa ve Cumhuriyete yürüyüşünün sonuna geldiği gündür.” dedi.

Törene 49. Tugay Komutan Yardımcısı Albay Gazi Sever, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İl Emniyet Müdürü Şükrü Orhan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, kurum yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

haberatkaracalar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu