Ekonomi

AB, Rusya’ya yeni yaptırım paketi hazırlıyor

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy, AB Konseyi Lideri Charles Michel ve AB Komite Lideri Ursula von der Leyen, Kiev’de düzenlenen 24. AB-Ukrayna Zirvesi sonunda ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, AB’nin Ukrayna’ya bugüne kadar 35 milyon adet LED ampul gönderdiğini ve bunun yakında 50 milyona çıkacağını belirterek, “50 milyon LED ampul, bir nükleer reaktörün elektrik üretimi kadar tasarruf demektir.” söz konusu.

Görüşmede elektrik arz güvenliğini de ele aldıklarını anlatan von der Leyen, mevcut durumda Ukrayna’da elektrik arzı için jeneratörlerin son derece önemli olduğunu söyledi.

Von der Leyen, “Ukrayna’ya 5 bin 400 jeneratörün teslim edilmesine karar verildi” dedi. dedi.

– Ukrayna’ya 2 gigawatt elektrik verilecek

Savaşın başlamasıyla birlikte Ukrayna ve AB elektrik şebekelerinin birbirine bağlandığını hatırlatan von der Leyen, “Ukrayna’nın elektriğe ihtiyacı var. İhtiyacınız olan 2 gigawatt elektriği size sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Von der Leyen, Ukrayna’nın devlet işlevini sürdürebilmesi için maaş ve sosyal ödemeler yapmasının önemli olduğuna işaret ederek, AB’nin Ukrayna’ya bugüne kadar 50 milyar avro yardımda bulunduğunu vurguladı.

– Ukrayna ürünleri AB’ye gümrüksüz girmeye devam edecek

Aylık düzenli ödemeler halinde Ukrayna’ya bütçe desteği olarak 18 milyar euro vereceklerini açıklayan von der Leyen, Ukrayna ürünlerinin AB pazarına gümrüksüz girişine yönelik programı da uzatacaklarını söyledi.

– Rusya’ya yeni yaptırımlar

Von der Leyen, Rusya ekonomisinin uygulanan yaptırımlar nedeniyle ağır bedeller ödediğini vurgulayarak, “10’uncu yaptırım paketi geliyor. Bu paketi 24 Şubat’a kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” konuştu

10’uncu yaptırım paketinin yaklaşık 10 milyar avroluk bir kapsama sahip olacağını belirten von der Leyen, “Yine büyük bir yaptırım paketi hazırlanıyor. Plan, bir kez daha Rusya’nın savaşta kullanabileceği teknolojilere odaklanmak.” söz konusu.

Von der Leyen, insansız hava aracı gibi araçların Rusya ve İran’da üretilmemesini sağlamak istediklerini, yaptırımlarla birlikte bu ürünlerdeki bileşenlere ağırlık vereceklerini bildirdi.

Von der Leyen, yaptırımları aşmaya veya aşmaya da ağırlık vereceklerine işaret ederek, “10’uncu yaptırım paketi, yaptırımların aşılmasıyla mücadele önerilerini içerecek.” değerlendirmesini yaptı.

AB, savaş nedeniyle Rusya’ya karşı bugüne kadar 9 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ticaret, finans, sanayi, teknoloji, ulaşım, ikili kullanım ve lüks mallar gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Ayrıca bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılmasıyla birlikte deniz yoluyla taşınan ham petrol ve bazı petrol ürünleri de AB yaptırım listelerinde yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu