Haber

43 CHP il başkanı demokratik düzenleme çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yansımaları devam ediyor.

14 Mayıs’ta yapılan seçimde sandıklardan çıkan sonuçlar ikinci tipi işaret etti.

Ardından gözler 28 Mayıs’a çevrildi. Milyonların tercihi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17. zaferini ilan etti.

Bu sonuçlardan sonra büyük hayal kırıklığı yaşayan ve dengeler adeta yıkılan muhalefette çalkantılar devam ediyor.

Öyle ki CHP’de değişim sesleri yükseliyor.

İl ve ilçe yönetimlerinden kongreye talepler gelmeye başladı.

Olağanüstü tüzük kongresi çağrısı

Bu kapsamda 43 ili kapsayan ve 39’uncu dönemin seçilmiş il başkanlarının bir araya geldiği ‘Demokrasi ve Adalet Hareketi’ önceki gün Ankara’da bir araya geldi.

Burada ilk toplantılarını yaptıktan sonra bir bildiri yayınladılar.

Bildirgede parti içi demokrasi vurgusu yapıldı. Öte yandan dikkat çeken bir diğer detay da harika bir berat kongresi talebiydi.

“CHP örgütleri hiç bu kadar suistimal edilmemişti”

Açıklamanın tamamı şu şekildedir:

14 Mayıs 2023 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinin 37. Olağan Kurultayı’nda seçilen ve bir kısmı halen görevde olan il başkanlarının Demokrasi ve Adalet Hareketi olarak değerlendirmesi sonucunda CHP’ye davetimizdir. merkez ve halk.

28 Mayıs 2023 seçimlerine büyük bir beklentiyle giren ancak seçim sonucunda büyük hayal kırıklığı ve çaresizlik yaşayan partimizde değişim birçok noktada kaçınılmaz hale gelmiştir. CHP’nin hiçbir döneminde CHP örgütleri bu kadar travmatize edilmedi ve geri plana itilmedi. 169 seçilmiş milletvekili içerisinde 37. turda meclise giren, seçilip aday gösterilen il ve ilçe başkanlarının oranı sadece %5’e tekabül ediyor.

Parti içi demokrasi isyanı

Bu bağlamda önceliğimiz, kanunun demokratik kanun anlayışıyla değiştirilmesidir. Demokratik tüzük, parti işçilerinin, gençlerin, kadınların ve siyasetle uğraşan herkesin parti içinde emeğinin garanti altına alınması demektir. Herhangi bir organizasyon çalışanının şansı, bir kişinin veya birkaç kişinin iki dudağının ortasında olmamasıdır. Bu amaçla sosyal demokrat bir partide tüzüğün demokratikleşmesi en değerli olgudur.

Ayrıca üst düzey CHP takımlarının seçiminde liyakat, emek ve tecrübe ön planda olmalıdır. Bu ekiplerin ataması Genel Liderin isteği ile değil, Parti Meclisi Görevlendirmesi ile yapılmalıdır. Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleri parti içi seçimlerle belirlenmelidir. Bu partide siyaset yapan herkesin emeğinin karşılığını alabilmesi ve geleceğe güvenle bakabilmesi için demokratik bir anayasa şarttır.

Demokrasi ve Adalet Hareketi Bildirgesi

“Acil olarak olağanüstü bir tüzük kongresi çağrısında bulunuyoruz”

Partimizin sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine ve bedellerine daha sıkı sarılması, ekonomik ve sosyal adalet duygusunu öne çıkarması, toplumla ve sivil toplum kuruluşlarıyla, personel sınıfıyla ve emek cephesiyle daha sıkı bağlar kurması gerekmektedir. Bizler, bu partide görev yapmış ve halen misyon sahibi olan il başkanları olarak partimizin sosyal demokrat unsurlara ve emek cephesine karşı daha duyarlı olmasını istiyoruz. Yapılacak olağan kongrenin demokratik bir tüzük ile yapılması için acilen harika bir tüzük kongresi çağrısında bulunuyoruz. Bu davete olumlu yanıt gelmezse mevcut tüzüğümüzün bize verdiği yetkiyle kongre delegeleri olarak imza sürecini başlatacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu