Yaşam

9. Bilim ve Fikir Festivali’nde liseli gençler projeleriyle yarıştı

Üsküdar Üniversitesinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde liselere yönelik gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk Bilim ve Fikir Festivali, “Senin Fikrin Senin İcadın” mottosu ile 9’uncu kez düzenlendi. Lise dönemindeki gençlerin proje kültürü ile girişimcilik pratiğini güçlendirmek ve hayatı kolaylaştırmalarını sağlamak üzere Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Teknoloji kategorilerinde düzenlenen festivalde dereceye giren projelere ödülleri sunuldu. 

İstanbul genelinde 73 okuldan 416 öğrencinin takımlar halinde 197 proje ile başvurduğu 9. Bilim ve Fikir Festivali kapsamında dereceye giren öğrencilere para ödülü verildi. 

Rektör Prof. Dr. Nazife Göngör, festivale katılan gençlere, “Bilime dokunun, bilimle haşır neşir olun, düşünün, çalışın ve üretin. Sizler bilimle kaynaşarak çalışmaya devam ettikçe bu dünya değişecek. Gazze’de çocuklar ölmeyecek, gülecek.” dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür: “Biz herkesin hakkına hukukuna riayet eden inançlı, imanlı, ihlaslı, bilim ve teknolojiyle dost, meraklı, ilgili bir gençlik yetiştirmek istiyoruz.”

Rektör Yardımcısı ve Festival Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Türkiye’de ilk defa böyle bir festivali başlatmış olmak ve bu festivali sürdürebiliyor olmak bizim için gurur verici.” 

Üsküdar Üniversitesinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle lise öğrencilerine yönelik düzenlediği 9. Bilim ve Fikir Festivali (BFF) renkli anlara ev sahipliği yaptı. Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi’nde düzenlenen festivalin ödül töreni Emir Nebi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı ve Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Semih Durmuş’un da katıldığı “Senin Fikrin Senin İcadın” mottosu ile 9’uncu kez düzenlenen festivalde ödüller sahiplerini buldu.

Bayram havasında geçen festivalde güzel fikirler kutlanıyor

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Göngör, bayram havasında geçen festivalde güzel fikirlerin kutlandığını kaydederek, gençlerin pırıl pırıl beyinlerinden çıkan yaratıcılıklarının değerlendirildiğini söyledi.

“Bu dünya, bu insanlık eğer kurtulacaksa daha güzel günlere doğru yol alacaksa gençler sizin gözlerinizdeki ışıltı, sizin beyinlerinizdeki aydınlıkla mümkün olacak.” diyen Prof. Dr. Nazife Göngör, “Eğer bu dünyada günün birinde çocuklar katledilmeyecekse, günün birinde insan insanın kanını akıtmayacaksa, günün birinde sevgiyle, saygıyla insana değerle dolu bir dünyada yaşama imkânı bulunabilecekse işte bu sizin o yüzlerinizdeki parıltıyla mümkün olacak. Dolayısıyla üretin, bilime dokunun, bilimle haşır neşir olun, düşünün, çalışın ve üretin.” dedi.

“Sizler bilimle kaynaşarak çalışmaya devam ettikçe bu dünya değişecek. Gazze’de çocuklar ölmeyecek.”

Üsküdar Üniversitesinin bir üretim alanı, bilim şenliklerinin yapıldığı bir yer olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Nazife Göngör, “Üsküdar Üniversitesi çalışan, bilimle ilgilenen kalbi bilim heyecanıyla atan bütün gençlerimizi bekliyor. Bütün gençlerimizle birlikte o pırıl pırıl beyinlerle birlikte bu insanlık yolculuğumuzda hep birlikte güzel şeyler yapalım istiyoruz.” diye konuştu.

Üniversite olarak yapılan çalışmalarla insanlığa güzel dokunuşlarda bulunmak istediklerini de dile getiren Prof. Dr. Nazife Göngör, “Sizler bilimle kaynaşarak çalışmaya devam ettikçe bu dünya değişecek. Gazze’de çocuklar ölmeyecek. Gazze’deki çocukların da yüzü gülecek. Onlar da mutlu olacaklar. Dünyaya doğan her canlının ve her insanın yaşama hakkı var.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“Tarihi yazmak çok önemli. Ama ondan ders çıkarmak daha önemli”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, İstanbul’un fethinin üzerinden 571 yıl geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

“İstanbul’un fethinin bize vermiş olduğu çok derin mesajlar var. Tarihi yazmak çok önemli. Ama ondan ders çıkarmak daha önemli. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiği zaman bütün inançlara, bütün düşüncelere bütün ırklara bir adalet, bir merhamet ile garanti verdi. Bugün dünyada insan hakları sözleşmesi, Cenevre sözleşmesi, AB insan hakları kavramları çok şaşalı ve süslü cümlelerle kamuoyuna lanse ediliyor. Ama kimin için? Güçlüler için. Biz herkesin hakkına, hukukuna riayet eden inançlı, imanlı, ihlaslı, bilim ve teknolojiyle dost, meraklı, ilgili bir gençlik yetiştirmek istiyoruz. Biz inanıyoruz ki insanların en faydalısı insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.”

Bilgiden yeni bir bilgi üretmeyi öğrenmenin yolları…

Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, her 3 ayda bir İstanbul’daki bütün eğitim fakültelerinin dekanlarıyla istişare toplantıları gerçekleştirdikleri ifade ederek, akademik dünyayla pratik uygulamayı bir arada bulundurmayı, hocaların fikirlerini almayı önemsediklerini kaydetti.

Bilginin ulaşılabilirliğinin bir parmağın ucunda olduğunu belirten Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, bilgiden yeni bir bilgi üretmeyi öğrenmenin yollarını öğretmenin eğitimcilerin en önemli görevi olduğunu da söyledi.

Öğretmenliğin, talebeliğin hiç bitmediği mesleğin adı olduğunu kaydeden Yentür, öğretmenlerin hem öğreten hem öğrenen olduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılına daha güçlü şekilde hazırlanacaklarını ifade ederek, 2 Haziran’da İstanbul’da Lise Giriş Sınavına katılacak 193 bin öğrenciye ve 8-9 Haziran tarihlerinde YKS’ye girecek öğrencilere de başarılar diledi.

Bu festivali sürdürebiliyor olmak bizim için gurur verici

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Festival Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Konuk, festivale katılan gençleri “Geleceğe ümitle bakmayı gösteren ve içimizi ferahlatan sevgili gençler” şeklinde selamlayarak, “Gazze’de bütün insanlığın gözü önünde işlenen cinayetler nedeniyle bütün faaliyetlerimizi bir güne sığdırmak zorunda kaldık. Geçen yıllardaki coşkuyu bu yıl yaşayamadık.” dedi.

“Türkiye’de ilk defa böyle bir festivali başlatmış olmak ve bu festivali sürdürebiliyor olmak bizim için gurur verici.” diyen Prof. Dr. Muhsin Konuk, festivalde ilk 3 dereceye girenlere patent bürosu tarafından incelemesini yapıp eğer patent elde eme hakkı varsa üniversite olarak öğrenciler adına patent başvurusunda bulunulacağını ayrıca eğer Üsküdar Üniversitesi’ni tercih ederlerse bursları ne oranda olursa olsun bu bursu yüzde 75 oranına tamamlayacaklarını anlattı.

Uzaya giden 13 projeden bir tanesi Üsküdar Üniversitesi’nden…

SMA aşısını geliştirmiş bir üniversite olduklarını, Ar-Ge’sinin tamamlandığını ve ABD’de 2.5 milyon dolara tek dozu uygulanan ilacın üretim aşamasına gelindiğini kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Yapılan deneyler, Amerika’da üretilenden daha etkili olduğunu bize gösterdi. Kanser immünoterapisinde ayrıca yapay zeka ile ilgili çalışmalarda gerçekten ön aldık. Ayrıca TÜBİTAK’ın desteklediği uzaya giden 13 projeden bir tanesine sahip olarak yerçekiminin olmadığı şartlarda genler nasıl çalışıyor, o şartları sağlarsak eğer kanser tedavisinde yeni bir yöntem bulabilir miyiz derdiyle deneysel çalışmaları uzaya gönderdik, orada gerekli çalışmaları yapıldı şu an yeryüzündeki analizleri gerçekleşiyor.” diye anlattı.

Nörodejeneratif hastalıklara değişik şekillerle ilaç olunabilir mi diye Türkiye’nin beyin üssü bir üniversite haline geldiklerini de ifade eden Prof. Dr. Muhsin Konuk, gençleri öğrenci olarak da üniversiteye beklediklerini söyledi.

Bu yılın mottosu: “Senin Fikrin Senin İcadın”  

Üsküdar Üniversitesi 9. Bilim ve Fikir Festivali’nde projeler Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Teknoloji olmak üzere üç kategoride yarıştı. Bu yıl, “Senin Fikrin Senin İcadın” mottosuyla düzenlenen festivalde dereceye giren projeler ödüllendirildi. 

İstanbul genelinde 73 okuldan 416 öğrencinin takımlar halinde 197 proje ile başvurduğu 9. Bilim ve Fikir Festivali kapsamında her kategoride; birinci olan projeye 15 bin TL, ikinci olan projeye 7 bin 500 TL, üçüncü olan projeye 4 bin 500 TL’lik para ödülü takdim edildi. Her kategoride dereceye giren ilk 3 projeye Üsküdar Üniversitesi tarafından “Patentleme desteği” verilecek. 4-6 arası dereceye giren projelere “Başarılı Proje Ödülü” olarak 1500 TL, ön değerlendirmeyi geçen bir projeye “BFF Özel Ödülü” olarak 7 bin 500 TL değerinde teknoloji hediye çeki verildi. Dereceye giren öğrencilerin danışman öğretmenlerine dereceye giren projenin ödülünün yarısı değerinde de ödül verildi. 

Fen ve Teknoloji kategorisinde kazananlar…

Fen ve Teknoloji kategorisinde Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi’nden Deniz Cartı, Berk Çınar Aydemir ve Fuat Kaan Kalaycı “Nano Voltaik Lüminesans Etkili Nanografen Kuantum Nokta Çözeltisi ve Yedi Merkapto Dört Methly Coumarine Kullanımlarının Boyaya Duyarlı Güneş Pilleri Üzerine Etkileri” isimli projeleriyle birinci oldu. Öğrenciler ödüllerini danışman öğretmenleri Yonca Bozkurt’la beraber aldı.

Fen ve Teknoloji kategorisinde Özel Okyanus Fen ve Proje Lisesi’nden Kudret Hümeyra Kula “Kabukları atma, raf ömrünü katla” isimli projesiyle ikinci oldu. Öğrenciler ödüllerini danışman öğretmenleri İdil Melis Dinç ile aldı.

Fen ve Teknoloji kategorisinde üçüncülüğe ise Pertevniyal Lisesi’nden “Afet sandalyesi” isimli projeleriyle Emre Dağ, Mehmet Selim Baraçlı layık görüldü. Öğrenciler ödüllerini danışman öğretmenleri Günay Esra Gürbüz ile beraber aldı.

Mansiyon aldılar

Fen ve Teknoloji kategorisinde Özel Kemerburgaz Okyanus Anadolu Lisesi’nden Bahriye Eylül Çelikel, danışman öğretmenleri Burak Çakar ile hazırladıkları “Domates Bahçelerindeki Tehdide Karşı Acıbadem ve Oğul Otu”  isimli projeleri, Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’nden Emir Çarko, Muhammed Mesut Kılıç, Abdullah Ergen, Alihan Coşkun ve Muhammet Ali Bozkır, danışman öğretmenleri  Bayram Yılmaz  ile hazırladıkları “So-Ver” isimli projeleri ve Suat Terimer Anadolu Lisesi’nden Ayşe Berrin Şehirli ve Taha Emin Güler, Rukiye Kalın danışmanlığında hazırladıkları “Meyan Köklü Ekstraklardan Elde Edilen Karbon Kuantum Noktaların Stres Koşullarında Bamya Tohumlarının Çimlenme Sürecine Etkisi” isimli projeleri ile mansiyona layık görüldü.

Sağlık Bilimleri kategorisinde dereceye giren projeler…

Sağlık Bilimleri kategorisinde Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Elif İklim Sevim, Beyza Erdem, Süveybe Sena Çetiner “Seize The Day” isimli projeleriyle birinci oldu. Öğrenciler ödüllerini danışman öğretmenleri Bilge Yılmaz ile beraber aldı.

Sağlık Bilimleri kategorisinde ikinciliği FVM Özel Işık Lisesi’nden Naime Duru Sarıgül, “Ardıç, Tarçın Ve Adaçayı Bitkilerinden Alternatif Ağız Gargarası Yapımı” isimli projesiyle aldı. Sarıgül, ödülünü danışman öğretmeni Gizem Türer ile beraber aldı.

Sağlık Bilimleri kategorisinde üçüncülüğü “Breath Of Life” isimli projesiyle Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Rumeysa Güdük, Ebrar Yabalak ve Rabia Alkış kazandı. Öğrenciler ödüllerini danışman öğretmenleri Barış Turan ile birlikte aldı.

Sağlık Bilimleri kategorisinde mansiyon aldılar

Sağlık Bilimleri kategorisinde üç proje de mansiyon ödülü aldı. Abidin Nesimi Fatinoğlu Anadolu Lisesi’nden Ezel Bülbül ve Elif Asya Göçer, öğretmenleri Münevver Öztürk danışmanlığında hazırladıkları “Yiyeceklerin Süper Kahramanı: Meşe Yaprağının Küf Önleyici Gücü” isimli projeleriyle mansiyona layık görüldü.

Gönüllü Hizmet Vakfı Mustafa Saffet Fen Lisesi’nden Merve Nur Kaya ve Sümeyye Gözpınar, öğretmen Erdem Taşçıoğlu danışmanlığında hazırladıkları “Sarımsak Özütünün Normal ve Kanser Hücrelerinde Radyasyon ile Etkisinin Araştırılması isimli projeleriyle mansiyon aldı. Pertevniyal Lisesi’nden Deniz Barbaros Yılmaz, Miraç Timurtaş, Ayşe Melike Yüksel ve Zehra Özyahni de öğretmen Esra Gürbüz danışmanlığında hazırladıkları “Cerahat Önler” isimli projeleriyle mansiyon aldı.

Sosyal Bilimler kategorisinde dereceye girdiler

Sosyal Bilimler kategorisinde Özel Çekmeköy Derya Öncü Anadolu Lisesi’nden Ahmet Ufuk Gökçe öğretmeni Nagihan Demir danışmanlığında hazırladığı “Avrupa ve Ortadoğu Kökenli Mültecilere Farklı Bakışlar, Türkiye ve Almanya Karşılaştırması” isimli projesiyle birinci oldu. 

Sosyal Bilimler kategorisinde Özel Esenkent Okyanus Anadolu Lisesi’nden Ömer Yağız Zengin ve Toprak Acar öğretmenleri Feyyaz Bilici danışmanlığında “Susuz Dünyaya Atmosferden Tarlalara Sürdürülebilir Su Üretimi” isimli projesiyle ikinci oldu. TED Özel Atakent Anadolu Lisesi’nden Efe Yargısal, Serra Yıldız ve Mahmut Arda Dursun, öğretmenleri Elif Buran danışmanlığında hazırladıkları “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Atasözü ve Deyimlerin Film/ Dizi Kesitleriyle Kavratılmasına İlişkin Web. 0..2 Destekli Uygulama” isimli projeleriyle üçüncülüğe layık görüldü. 

Sosyal Bilimlerde mansiyon aldılar

Sosyal Bilimler kategorisinde üç proje de mansiyona layık görüldü. Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi’nden Erdem Çulfaz, Zeybe Güney Bozcuk ve Yusuf Emir Ulu, Özlem Göçer danışmanlığında hazırladıkları “Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencilerinin Gelecek Beklentisi ile Özgüven İlişkileri Üzerine Araştırma isimli projeleriyle, Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi’nden Zeynep Nevin Pamukçu, Sare Çetinkaya ve Duru Nefise Çörekçi öğretmenleri Sibel Öztürk danışmanlığında hazırladıkları “Gitmek mi Zor Kalmak mı Zor: Z Kuşağı Neden Gitmek İstiyor” projeleri ve Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi Algın Ulutürk, öğretmenleri Zeynep Almali danışmanlığında hazırladığı “Türkiye’nin Göç Rejiminde Toplumsal Cinsiyet Faktörü, Göçmen Kadınlar Örneği” projeleriyle mansiyon aldılar.

BFF Özel Ödülü de sahibini buldu… 

2024 BFF Özel Ödülü’nü Fen ve Teknoloji Kategorisinde yarışan İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden “Yaşama Yol Ver” isimli proje kazandı. 

Ödül töreninde bu yıl İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri BİLSEM’den katılan 9 projeye de mansiyon ödülü verildi.

En çok proje gönderen ilçe Beylikdüzü oldu…

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmen ve Üsküdar Üniversitesi panelistlerine teşekkür belgesinin verildiği programda, bu yıl en çok proje gönderen ilçe olan Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim müdürlüğüne de bir plaket takdim edildi.

Üsküdar Üniversitesi Televizyonu (ÜÜ TV) ve Üsküdar Üniversitesi resmi Youtube hesabından canlı yayınlanan tören katılımcıların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kemaliye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
istanbul escort